„Що се отнася до предаването на Covid-19 в детските заведения данните остават оскъдни. Въпреки това, проучвания от няколко страни са установили, че след като бъдат изложени на вируса, децата под 10 години са с приблизително наполовина по-малка вероятност да бъдат заразени, отколкото по-големите деца и възрастни“, споменава Джъстин Леслер, инфекционист от Училището за обществено здраве на Джон Хопкинс Блумбърг.

„И когато се заразят, изглежда е по-малко вероятно да развият тежки симптоми и да се стигне до смърт. Рискът обаче не е нулев”.

И случаите нарастват непрекъснато при децата от началото на пандемията

Да, поглеждаме Америка, защото държавата освен, че има огромен ръст на новозоразените в последните месеци, е и една с най-адекватните политики срещу COVID-19, подкрепени с база данни.

„Всяка форма на социално взаимодействие крие риск в пандемията – казва д-р Леслер“, който в момента води своето едногодишно дете на детска градина. “И така, освен децата ми, какви са рисковете за мен и семейството ми? Учените все още не знаят колко често децата могат да са изложени на вируса или да се заразят и след това да го разпространят сред родителите си“, споделя още д-р Леслер.

Децата под шест години – без маска на открито

През лятото изследователи от Центровете за контрол и превенция на заболяванията и здравните и хуманитарните служби на Род Айлънд изследваха колко хора – включително деца, персонал, родители или настойници – са се разболяли, след като 666 детски заведения в Род Айлънд били отворени отново след локдауна през март.

Между 1 юни и 30 юли те установили, че само 52 души от 29 детски центъра са потвърдили или вероятно Covid-19. Близо 19 000 деца са посещавали тези структури и повечето от заразените не са разпространявали вируса на други, дори на родителите си (вероятно отчасти поради закриване на групи, карантини и проследяване на контактните лица).

Емили Остер, икономист от университета Браун, която събира неформални данни за случаи и огнища в детски градини и училища от началото на пандемията, споделя, че в детските градини в Род Айлънд, в които са имали огнища на COVID-19, реално не са предприели адекватни мерки за безопасност, като носенето на маски.

В едно голямо проучване от Южна Корея изследователите проследили над 59 000 контакта на около 5700 души със симптоми на Covid-19 и установили, че децата под 10 години са по-малко склонни да предават вируса, отколкото възрастните. Което доказва, че огнищата сред децата и възрастните в детските градини не са с такава интензивност, каквито биха били в производствен завод например


Но децата със сигурност могат да се заразят с коронавируса в детските градини и да го разпространят на други деца и възрастни, споделя д-р Леслер. През септември например изследователи от C.D.C. и здравните отдели в Юта провели внимателно проследяване на контактните на 12 деца, които изглежда са заразили от две детски градини в Солт Лейк Сити. Тогава те разпространили вируса на още 12 други извън градината, включително родители и братя и сестри, като родителят на едното дете бил хоспитализиран.

По-ниският риск не винаги означава нулев риск, казва д-р Леслер

Детските градини трябва да правят всичко възможно, за да намалят потенциала на предаване на заразата, допълва лекарят. Това може да включва ограничаване на броя на децата, които прекарват деня заедно, да следят за симптоми, като температура или други признаци на заболяването още на вратата и изискване педагозите да носят маски. Начинът на почистване и вентилационните системи също имат значение, казва д-р Едит Брачо-Санчес, педиатър от първичната медицинска помощ и асистент по педиатрия в Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк.

Детските градини и Covid-19 в Америка – трудностите, пред които са изправени там

„Попитайте дали наскоро е проверена вентилационната система, за да се гарантира, че тя правилно поддържа качеството на въздуха в помещенията“, посъветва докторът. През деня също трябва да се проветряват помещенията и то често. Уверете се, че те често дезинфекцират играчките или са премахнали тези, които не могат лесно да бъдат почистени.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com