Първоначално идеята може да звучи малко безотговорно, но децата в този детски център спят навън и през зимата и ползите от това са изненадващи.

Little Learners е детска градина в Австралия, която оставя децата да спят на открито дори и през зимата. Решението да го правят се основава на редица проучвания за ползите от спането на открито. “Множество независими организации демонстрираха значителните ползи от това децата да прекарват продължително време на открито сред природата “, се казва в публикация на страницата на детското заведение във Facebook.

Зад вратите на най-добрата детска градина в света

“Например, децата имат по-добро мозъчно развитие, костно и мускулно, социално и когнитивно развитие, по-добро емоционално благополучие и по-малко болести, когато спят навън“, споделят от градината.

Децата се насърчават да спят навън целогодишно, но на родителите се дава избор къде да се позиционират и разбира се те са под строг надзор. И ако вали силен дъжд или температурата падне под 16 или достигне 30 градуса, те се местят вътре.

Дрямките на открито не са нова идея и в страни като Дания е стандартна практика бебетата да спят навън в детските си колички, дори в средата на зимата.

Шедьовърът Крисалил в Нова зеландия грабнал златен медал заради концепцията си...

В тази детска градина учителките проведоха собствено проучване с децата, които спят навън.а. Те са установили, че през последните 11 седмици са имали 15 отсъствия поради обикновени настинки от 1790 посещения. Или процент от само 0,84% на децата, които отсъстват поради настинка през зимата.

Разбира се, персоналът се отнася сериозно към безопасността на децата, като гарантира, че времето не е твърде горещо или твърде студено, преди да позволи на децата да спят навън. Те винаги спят през лятото под сянка и с шапки – и спят под брезент и в по-слънчевите дни, децата също трябва да носят слънцезащитни продукти.

Методът е силно разпространен в градини в Италия и Германия.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com