Особено благодарности на жените от групата БГ мами в Германия!

Оказа се, че да обобщиш образователната система в Германия за децата до 5 години е толкова трудно, колкото и да получиш място в детска градина в София. Но и в Германия нашите сънародници срещат трудности, някои дори са несравними с изискванията на ИСОДЗ, но все пак нека разгледаме какви са параметрите на детските заведения в провинциите в Германия.

Видовете детски градини в Германия са общински, католически, евангелистки, родителски и частни детски заведения. Таксите са различни, в зависимост от това кой ги менажира. В Германия е популярен методът да има фирмени детски градини, например към BOSCH има осигурен детски център. Има и веган градини, вегетариански, двуезични, както и чуждоезични.

Без тържества, нека децата са деца

Децата в градините, които са насочени към заниманията, имат “часове” по математика, театър, език, чужд език, труд и творчество, спорт, медии, шах и тн. Курсовете се увеличават с възрастта. Такива градини са кът, тъй като в Германия предимно оставят децата да бъдат деца, не ги натоварват от малки с уроци и представления. Но има и изключения.

“От ноември редовно започват занимания за децата – пеене за родителите, пеене на възрастни хора, коледна пекарна, работилнички с родителите, правихме заедно и латерни за св. Мартин, коледно тържество в групата с родители, събирахме се и за закуска веднъж заедно”, разказва майка от германската столица.

В Берлин яслите и детските градини са безплатни, доплаща се 23 евро за храна месечно

Още през 2018 г. правителството предложи в столицата на Германия – Берлин яслите и детските градини да са безплатни.

Берлин е първият град, който напълно премахна таксите за общинските дневни центрове в страната, като вече го следват и други икономически центрове.

А от решението си те губят от таксите на родителите за учебната 2017-18 година около 7 милиона евро. Родителят единствено доплаща 23 евро за храна

В западна Германия е сто пъти по-трудeн приемът в детска градина от този в източна Германия

В Източна Германия над 90 процента от жените се връщат на работа в първата година от майчинството си и оставят децата в детска градина. Към 2018 г. 42 процента от децата под тригодишна възраст имат място в детско заведение в източна Германия. В западна Германия само 12 процента от децата в тази възрастова група посещават детска градина.

Масово децата са по 10 в група, но липсват възпитатели, както и в България. Ако децата са над 20, възпитателите задължително са двама, плюс двама стажанти, за да се падне един човек да отговаря за пет деца максимум.

Пращат CV на детето

Ясни критерии за прием няма – някъде ги нареждат според това кога са се записали родителите, други хора пращат един вид CV на детето си със снимка, таланти, интереси. Но масово изискват децата да са имунизирани от тетанус.

В Баден-Вюртенберг яслата е екзотика, струва рекордните 740 евро

“В Баден-Вюртенберг все още се счита, че жена която дава детето си в ясла е лоша майка. Намират за ненормално да си оставиш детето цял ден държавата да ти го гледа и да отидеш на работа. Естествено със същия манталитет са и в общините и респективно яслите в нашия район са екзотика. Цените също са съразмерни на екзотична почивка на Карибите. Най-евтината ясла иска 740 Евро на месец за да гледат детето на топло от 7:30 до 16:30”, коментира българка, която живее в провинцията.

В някои ясли нямат практика да слагат децата да спят следобед и има отделен кът с матраци за деца, които се чувстват уморени.

Как детските градини в Дания се позиционират в гората

В Бавария се кандидатства за място в ясла, докато жената е все още бременна

В провинция Бавария от 8 до 17:00 таксата е 550 евро на дете за ясла и към 300 евро за детска градина. На места се плащат и по 60 евро на месец за храна – закуска, обяд и следобедна закуска. Някои родители плащат на ден (към 1,50 евро),

други си носят закуската и обяда от вкъщи, плодове и зеленчуци, а в някои детски градини родителите носят дори и тоалетната хартия.

Почивката на повечето детски градини е около 5-6 седмици в годината – 2-3 седмици лятото, 2 седмици зимата около Коледа., няколко дена около Великден, и на някой друг празник в Германия.

“Имат и кръжок “Грижа за животните” – във всяка група има по един аквариум и само в една терариум с насекоми и паяци. Имат и къщичка с два заека на двора. За тях всеки уикенд се грижат родителите, редуваме се. Лятото вземат 3-4 кокошки под наем. Всяка група има и малка зеленчукова градинка”, споделя майка, която живее в Майнц.

Два пъти в седмицата ходят на разходка в гората

В градините в малките селца в Германия децата се гледат по-свързано до природата. В други пък е заложен методът Монтесори и 90% от играчките са дървени или такива от естествени материали.

Отглеждат ги без стрес – ако им се яде, ядат, ако не – не ги насилват. Същото е и със спането, разказват майки.

Германските ясли и детски градини разчитат много на комуникацията с родителте – има семейни срещи един път в месеца, а в една от съботите има среща само между бащите и децата им – в детската градина.

И още – какви са детските градини в Испания

“На всеки шест месеца се провжда разговор с родителите относно развитието на детето – храна, поведение, игра с другите деца и т.н. Ежедневно също се казва как е минал денят на детето, какво е правило то, дали е яло, с кого и какво се е занимавало”, споделя майка от провинция Хесен.

Децата със специални образователни потребности имат право на транспорт от и до градината

“В провинция Туринген в интеграционен детски център – в групите са, както “нормални” деца и деца с различна степен на увреждане. Като дойде дете с диабет, възпитателките се пращат на обучение как да се грижат за него. За аутистите също се отделят ресурси, за да ги занимават и отделно от цялата група. В градината има логопеди, физио- и ерготерапевти, отделно за аутистите, на които е назначено Förderung идва една терапевтка и работи с тях поне веднъж седмично.

Градината работи от 6 до 17 часа, като децата с увреждания и такива от социално слаби семейства имат правото на транспорт до и от градината, разкарват ги с бусчета или таксита”, споделя майка от провинцията.

Общината поема таксата за 5 часа посещение в градина на социално слаби семейства

“Ако семейството е социално слабо или ако доходите не са достатъчни, хората в Германия получават помощ само за наема и детската градина. Това, че родителите не работят, например, не е причина детето да не посещава детска градина и тогава таксата за 5 часа се поема от общината”, споделя майка в Германия.

Kitagutschein е система, която ви позволява да получите безплатни грижи за деца в Берлин, за който се кандидатства

Kitagutschein в Берлин – безплатна детска градина за няколко часа дневно

Kitagutschein е система, която ви позволява да получите безплатни грижи за деца в Берлин, за които се кандидатства. Тя дава право на детето да посещава градината до 9 часа на ден безплатно. Това зависи от възрастта им – децата между 2 месеца и 1 година могат да посещават безплатно детска ясли или да имат бавачка (Tagesmutter) за 4-5 часа на ден. Доплаща се само за храна около 20-30 евро на месец.

Може да кандидатствате за Kita, като покажете часовете на работния си договор или работните ви ангажименти на свободна практика.

Децата над 1 година имат право на 7 безплатни часа на ден, над 3 години имат право на 7-9 безплатни часа на ден

Един великолепен шедьовър – Така – тука детска градина в Берлин

Студенти по архитектура създали този шедьовър за децата на Берлин. Пространството вдъхновява децата да са креативни и да се забавляват в цветна среда. Интересното за проекта е, че студентите са питали децата как си представят този кът за игра, вдъхновен от историята за Пипи дългото чорапче.

Така – тука детска градина в Берлин
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com