Народът нарича малките, подобни на гъсеници насекоми, които разполагат с много крака, стоножки, но тези безгръбначни членестоноги са всъщност многоножки, които в действителност никога не разполагат точно със 100 крака. От биологична гледна точка всички тези многоножки принадлежат към клас Chilopoda и могат да се срещнат навсякъде с изключение на Антарктида. Някои видове живеят в почвата, сред растенията или дори под камъните, но има и такива, които се настаняват в домовете ни и крият рискове за здравето ни.

Преди да отговорим на въпроса колко опасни могат да бъдат стоножките (сколопендрите) ще ви запознаем малко по-подробно с това как изглеждат те и за кои домове са характерни, за да ги разпознавате и да сте нащрек.

Живеещите сред дивата природа многоножки не се считат за вредители, но срещу онези, които се настаняват в жилищата ни и които наричаме домашни или къщни стоножки, задължително трябва да се вземат мерки. На външен вид те наистина напомнят донякъде гъсеници, но впечатление прави огромният им брой крака. Домашните стоножки се раждат с едва 14 крака
на брой, но до края на живота им, който обикновено е с продължителност от 5-6 години, броят на краката им се увеличава.

Интересен е факта, че дори и по някаква причина някой от краката им да бъде откъснат, на негово място бързо ще се появи нов.

Сколопендрите, които са известни и като скрипя са също вид стоножки, които са добре познати на живеещите по Черноморието. Причината е, че всички сколопендри, както и обикновените стоножки, предпочитат влажните местообитания. Най-активни са когато летните жеги започнат да отминават и зачестят валежите. Повечето сигнали на притеснени от стоножки жители
постъпват към фирмите за борба с вредители именно есенно време.

Защо тези инсекти будят обаче притеснение и колко опасни могат да бъдат стоножките (сколопендрите) за хората?

За наше щастие в България няма смъртоносни видове стоножки и сколопендри, но ухапването им може да предизвика сериозни инфекции или алергични реакции. Освен това не е необходимо да сте застрашили по някакъв начин многоножките, за да ви нападнат. Учените и досега не са открили какво провокира агресивността им, защото в действителност реакциите
им са непредвидими.

Какви вреди могат да причинят сколопендрите (скрипите)?

В резултат от ухапването на стоножка или сколопендра по кожата ви ще се образуват малки мехурчета и мястото ще стане болезнено. След атаката на тези вредители се получава разкъсване на тъканта, с което се стига до инфектиране на раната. Това може да се дължи както на самото ухапване, така и на постъпването на микроорганизми в тялото, или дори в резултат от собственото ви разчесване. Някои хора, които вече са преживели подобна атака, споделят, че ухапването е толкова болезнено, че може да бъде сравнено с това от скорпион.

С цел да не се стигне до усложнения от здравно естество е добре веднага да потърсите лекарска помощ в случай, че сте ухапани от стоножка или сколопендра, защото историята е свидетел и на такива тежки последици от ухапването на тези многоножки, в които се налага и болнично лечение.

Естествено, можете и да избегнете всичко това, ако се доверите на фирма за борба с вредителите – Бран Инсект, която редовно да третира със съответните препарати жилището или вилата ви. Особено застрашени сте, ако живеете на по- влажно място в близост до голям водоизточник (море, язовир, река и др.) и ако вече сте чули от съседи, че са били нападнати от стоножки или сколопендри.

Любимите градове на тези вредители са Варна, Бургас, Пловдив и околностите около тях.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com