закаляване, дете, температура, обличане

Закаляване на детето и профилактика в ранна детска възраст

Закаляване на детето – това е една добра профилактика, която ще повиши устойчивостта и защитните сили на организма на малчугана. То ще бъде по-стабилно към неблагоприятнте условия (студ, вятър и влага), които предизвикат разболяване. Понякога родителите са доста предпазливи към детето си, когато става въпрос за климатичните условия. А в България имаме непостоянен климат, който много бързо се променя от топло към студено време.

За да закалите детето ви правилно, трябва да следвате няколко принципа

  • постепенност
  • системност
  • последователност
  • индивидуален подход

Когато следвате принципа на постепенността, трябва да увеличавате поетапно силата на дразнителя. Да сте системни означава ежедневно да тренирате организма и да затвърждавате резултати. За да сте последователни трябва да се съобразявате със силата на дразнителите (въздух, вода, слънце). И да имате индивидуален подход спрямо възрастта, сезонността и здравословното състояние на детето.

Режими на закаляване

Общ закалителен режим – осигуряване на оптимална температура в помещенията, където живее детето, добра аерация на въздуха и подходящо облекло

Най-подходящата температура за отглеждане на новородено дете е 23-24 градуса, ако то е недоносено 25-26 градуса. Децата над 1-годишна възраст трябва да са ежедневно на 20-22 градуса в този режим, по време на сън температурата на стаята трябва да е с 4 градуса по-ниска (17-20 градуса). Влажността не трябва да е по-ниска от 40% и по-висока от 60%. Проветряването на стаята е задължително за малчугана, независимо каква е външната температура. Свежият въздух е най-важният фактор за дневния режим.

Детето трябва да излиза често навън, за да се закали. Новороденото може да излиза на разходки още след втората си навършена седмица при външна температура не по-ниска от 12 градуса и не по-висока от 27 градуса. 4,5 дни преди да изведете детето трябва да държите прозореца отворен първо за по 5 минути, после по 10 минути.

През зимата при температура не по-ниска от 12 градуса, бебетата до 6-месечна възраст трябва да се разхождат навън максимум 30-35 минути. При 5 градуса навън децата над 6 месеца могат да стоят навън два часа. Ежедневно ще увеличавате с по 5 минути всеки ден разходката. През лятото излизането навън е препоръчително да е до час и половина при по-малките кърмачета, а при навършилите седем месеца до четири часа.

Признаците за изстиване на детето са бледа кожа, студени крайници, нос и уши. А на прегряването зачервено лице и неспокойство

Обличане в режима на закаляване

Новороденото трябва да се повива от кръста надолу, а след втория навършен месец се повиват само по време на сън. Обличането включва три слоя връхни дрехи през зимата – блуза, жилетка, яке, а през лятото два слоя – блуза и яке.

Специален режим на закаляване – въздушни бани, вода и слънце

Закаляването чрез въздух (въздушни бани) започват след навършени три месеца. Трябва да подготвите детето като постепенно намалявате слоя на дрехите му, докато остане голо до кръста, но с чорапи. Това се прави при температура в помещението не по-ниска от 22-24 градуса за деца до 6 месеца. За деца от 6 до 12 месеца – 21-23 градуса, за малчугани от 1 до 3 години – 20-22 градуса.

Постепенно трябва да увеличавате времетраенето на тези въздушни бани с 3 до 5 минути всеки ден докато стигне 30 минути дневно. През лятото при външна температура над 22 градуса може да отворите прозореца, но не и когато има силен вятър. След 1-годишна възраст може да тренирате детето с босо ходене, но на температура над 22 градуса на настилката.

Закаляването чрез вода се случва, когато детето има допир до вода, чрез обливане на тялото, обтриване или газене във вода. Отново се започва след третия навършен месец на детето. Обтривате крачетата му от коляното надолу с вода с 36-градусова температура. И през 3-5 дни намалявате градуса с по 1 стойност до минимални 26 градуса. Частичните обливания с вода са за деца над 6-месечна възраст, които се правят преди сън. Като температурната стойност е същата, а за деца на 1 година минималната е 28 градуса, а до 3 години 26 градуса. Цялостните обливания са за деца над 1 година.

Газенето във водни източници (море, басейн) може да се прилага на деца над година и половина при температура на водата 26-35 градуса.

Закаляването чрез слънце се прилага на децата частично и цялостно. Децата над 3-месечна възраст през лятото могат да се изложат на слънце в началото за около 1-2 минути. Общият брой частични облъчвания на ден са 10-15. А след шестия месец 15-20 на ден. В началото само крачетата и ръчичките се показват на шарена сянка, като след дни може да увеличите излагането до 15 минути. След навършени 6 месеца на детето то може да стои до 7 минути на пряка слънчева светлина. Главата трябва да е на сянка до температура на въздуха 26 градуса.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com