как да, дрехи, деца, обличане, самостоятелност,

Как да научим детето да се облича и съблича само

Как да – отново ви улесняваме с няколко трика, този път свързани с облеклото на малчугана. Предните пъти ви показахме как да научим детето да пие от чаша и как да научим детето да ходи на гърне.

Tърпението е един от най-важните фактори при обучението на детето.

С обличането на дрехи малчуганът ще тренира много важни умения за възрастта си. Например ще усъвършенства фината си моторика, като разкопчава и закопчава ципове и залепва и отлепва лепките на обувките си. Ще се научи да балансира тялото си докато обува панталоните си и ще развива когнитивните си възможности, като запомня реда на обличане на дрехите.

Започнете ученето, когато можете да отделите повече време на малчугана ви и няма да бързате

Подхванете първо събличането, тъй като то е по-лесно от обличането. Опитайте се да го направите под формата на игра – “Хайде да видим колко си бърз, облечи тази тениска” или го направете чрез метода на условието “Облечи се, за да излезем навън на разходка. Поощрявайте детето с похвала всеки път, когато се справи добре и му помагайте винаги, не го оставяйте само докато не се научи напълно, защото може да се заклещи в някоя дреха и да свързва обличането с лоши чувства, а шапките, обувките и якето са най-лесните аксесоари за обличане, така че започнете с тях.

Докато учите детето да се облича само, продължете да му показвате и други неща – обеснявайте му какви цветове са дрехите, повтаряйте му какви са наименованията или размерите. Съобразявайте дрехите според времето и градусите навън и обеснявайте на малчугана ви защо слагате шапка или два чифта чорапки. Важно е да подредите дрешките на достъпно до малчугана място, за да ги намира лесно.

Дрехите:

В началото използвайте панталони с ластиче, тъй като ще ви трябва повече време, за да се научи детето да борави с копчета и ципове. Препоръчителни са обувки и якета с велкро, за да свикне детето да използва механизма на залепването. Обличайте на детето по-широки дрехи, за да успее да се справи лесно със събличането. Важно е то да харесва дрехите си, например да имат картинки на любимите му герой или просто да се чувства добре в тях.

Кога трябва да може само да се облича?

Ако се чудите кога детето трябва да може да се облича и съблича само, вижте първо кога трябва да прави основните движения.

Вижте как ще се развие то до 7-годишна възраст

На една година детето трябва да може да държи ръчичките си изправени докато събличате блузата му и да дава краченцата си, за да му сложите обувки. На две години то трябва да може да съблича якето си (което не е закопчано), да намира дупките на ръкавите, докато го обличате, и да ви помага като си сваля панталоните до колената. На две и половина трябва вече да си съблича изцяло панталоните с ластик и да се опитва да обуе чорапи.

На три с малко помощ вече ще може да облича тениска и слага обувките си (като е възможно да бърка в началото коя за кой крак е). През това време то трябва да се е научило да се закопчава и откопчава, но без да си напъхва само страните на ципа. Дори да е бавно и несръчно детето трябва да започне да учи и как се откопчават и закопчават копчета. На четири то трябва да може да използва абсолютно самостоятелно ципа на якето или на панталоните и да обува само чорапите си правилно. Тогава може и да бърка обувките си, но трябва да прави опити. През това време ще може да съблича изцяло сам тениската или блузата си.

Детето на четири трябва да знае кое е лицето и кое гърбът на дрехата. След няколко месеца ще може да слага колана си с доста помощ и да се обува с малко подкрепа от родителя.

А на пет детето ви вече няма да има нужда от вас, тъй като ще е усъвършенствало всички движения.