Как да научим детето да ползва гърне?

Как да махна пелените и да науча детето да ползва гърне? Това пита всяка майка с пеленаче на годинка – две. Оказва се, че задачата изобщо не е лесна и това си е цяло предизвикателство. Ние проучихме кои са най-лесните техники за придобиване на навика, и ви представяме една от най-успешните в световен мащаб.

Техниката Фелом

Световноизвестната техника Фелом включва три начина за подготвяне на детето:

1. Да стои без памперс или бельо през деня вкъщи

2. Да носи навън широки панталони

3. Вечер да спи с памперс

Важно е да имате гърне за всяка стая в къщата, за да може детето да свикне с него. Нужно е то да харесва цветовете, в които са гърнетата.

12 принципа за възпитание на кралските особи

Ден първи: Оставете детето без памперс или гащички вкъщи, когато има нужда да отиде до тоалетна го заведете да седне на гърне, което то си избере. Може да сложите някоя негова играчка, за да се чувства то добре. Ако не иска от първия път, не го насилвайте, то трябва да има приятно чувство от този навик. Покажете му как вие ходите до тоалетна, за да види, че не е страшно. И все пак ако отиде до тоалетна върху гърнето, пляскайте му, радвайте се, за да го счита за заслуга. Преди лягане го поканете, за да свикне да ходи на гърнето, но все пак му сложете памперс при лягане.

С набор 2015 вкъщи – как да научим детето да ни помага

Ден втори: Отново съблечете детето без гащички и го канете по няколко пъти през деня. Ако то си свърши работата, изведете го на разходка. Но не му обувайте памперс или гащички – нека излезе без. Така имате към 1 час да се разходите спокойно без да използвате гърнето навън или да слагате памперс. Като се върнете вкъщи отново поканете детето да отиде на гърне, за да знае, че това се прави вкъщи и да може да започне доброволно да го прави.

Ден трети: На третия ден излизате с детето два пъти (сутрин и следобед) като следвате инструкциите от първия ден. Всеки път слагайте детето на гърнето – преди и след излизане. А навън отново го обуйте със широки панталони.

Спокойствието на родителите – жизненоважно за детското поведение

С този метод детето би трябвало след 10-я път да запомни как се ходи на гърне и да го превърне в свой навик. Бъдете търпеливи и упорити, но не и натрапчиви.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com