И двата въпроса съм си ги задавала лично, а към днешна дата често ми ги задават жени, които избират да работим заедно.

Отговорът и на двата въпроса е: вероятно да.

В моя случай се получи от втория опит, тоест родих нормално за пръв път след две Цезарови сечения. Хареса ми и след пет години повторих 🙂

Започнах да се подготвям за първото си нормално раждане малко след първото си секцио. Затова казвам, че съм се подготвяла шест години: колкото е разликата между първото и третото ми дете. На повечето жени обаче не им трябва чак толкова много време, така че не сменяй още таба… Аз имах да водя доста борба със себе си и да търся подходяща подкрепа: и от лекари, и от други специалисти, и от близките ми.

Цезаровото сечение (ЦС) е една от най-често извършваните операции не само в България, но и в целия свят. В много случаи тя е животоспасяваща. Ако си родила с операция, вероятно си направила най-добрия информиран избор за теб и бебето при конкретните обстоятелства.

Важно е обаче да знаеш, че «веднъж секцио, винаги секцио» е мит.

Повечето жени, които имат едно секцио, могат да родят безопасно следващото си бебе (Източници: Национална здравна служба на Великобритания[1], Американски конгрес на акушерите и гинеколозите[2]). Някои жени с две предишни операции също могат да родят нормално (както се случи при мен например).

Бременна през лятото – какво да очакваш?

Кое е най-важното, за да се подготвим и да успеем да родим нормално след едно или повече секцио? Ето ти три стъпки.

Първа стъпка: информиране и анализ на ползи и рискове. Основно условие – логично – е да не е налице причината за предишното секцио. И разбира се, ако пък е налице, тази причина да не е тип «удобство», тоест да е било планирано секцио заради лични планове на семейството или лекаря. Подозрения за голямо бебе или тесен таз също не са автоматична причина за планиране на секцио. Опитай се да прецениш също например дали ако решението за операция е взето в хода на  самото раждане, то не е било поради липса на търпение, а не поради липса на прогрес, както често се посочва… Това са само някои примери за относителни причини, ще научиш за още много, ако задълбочиш подготовката си.

Важно е и да не се е появила този път нова абсолютна причина за секцио. Забелязваш сигурно, че разграничавам относителни и абсолютни показния. При относителните решението е въпрос на внимателна преценка и диалог. Често е по-добре да се даде все пак шанс на нормалното раждане: списъкът с рискове от ненужни операции никак не с къс. Ако има абсолютна причина за секцио обаче, лекарите и научната информация са единодушни, че операцията е по-добрият вариант.

И така, знаеш вече, че предишно секцио не е показание за второ такова и нямаш показания за секцио този път. Какво правим?

Следващата стъпка е да потърсим подкрепа. От лекар с опит с такъв тип раждания. Терминът между другото е ВБАК, което е директна транскрипция на акронима VBAC: Vaginal Birth After Cesarean (вагинално раждане след секцио). Можеш да потърсиш статии по темата и на български, и на английски, както и едноименната Фейсбук група, където има и много лични истории. Освен лекар, добра идея е да обмислиш подкрепа от опитна акушерка и дула. Те ще ти дадат допълнителна увереност и друг поглед върху притесненията ти (които са нормални). Ако за пръв път чуваш думата дула – не си единствена, можеш да прочетеш как се ражда с дула тук.

Да не забравим да включим в списъка с подкрепящите партньора ти. Добре е да го включиш в процеса на подготовка и да сте на една вълна. За останалата част от близките това далеч не е толкова важно и даже мисля, че не е нужно много да се говори по темата с тях, особено ако са негативно настроени.

Третата стъпка е внимателна, целенасочена подготовка за раждането. Такава подготовка е важна не само за ВБАК, а и за всяко раждане. Включва детайлно запознаване с процеса на раждането; с различни (лесни!) техники, с които можем да си помагаме на всеки етап, с ролите на дулата и таткото, със съвременните препоръки и практиките, които увеличават шансовете за нормално раждане. Включва и работа с личните страхове и промяна на нагласите към раждането, ако те са негативни. Моето лично мнение е, че това най-добре става ако се включиш в платен (!) курс без спонсори и награди, изцяло фокусиран върху нуждите на бременните, а не върху тези на дадени фирми. Помага и индивидуална работа с дула.

А твоят лекар или акушерка казаха ли ти, че може да се роди нормално след секцио?


[1]https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/

[2]https://www.acog.org/womens-health/faqs/vaginal-birth-after-cesarean-delivery

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com