чужди езици

Чужди езици

Чужди езици и обучение на децата от ранна възраст. Във века на технологиите езиците заемат основна част от знанията на младежите. Те са нужни за комуникацията в интернет и в служебна обстановка, която е неизбежна вече без английски език и поне още два западни езика. 

А кога детето е готово да започне да учи чужд език? 

След като детето е проговорило и е овладяло добре бългрския език на основно ниво – говори с прости и сложни изречения, то е готово да започне своята чуждоезикова подготовка. При някои децата това се случва на 3 години, при други на 4 или 5. Ранното чуждоезиково обучение развива уменията на детето и по-нататък то ще има по-големи успехи в училище, за разлика от децата без чужд език. Децата са готови още от ранна възраст да възприемат новите думи и произношението на езика чрез игри. Затова и в почти всяка детска градина има поне един чужд език, който малчуганите учат като допълнително занятие.

При двуезичините семейства процесът на обучение се случва по-лесно и по-бързо, тъй като в дома се говори успоредно на два езика. Тези деца на шест вече са овладели и двата чужди езика.

Не се притеснявайте, че детето ви е малко за обучение на чужд език. В този период малчуганите усвояват материите с лекота, стига да имат интерес към обучението и да имат добър учител. 

Честотата на учебните занятия за малчуганите е два пъти в седмицата за по 40 минути, тъй като те не трябва да се претоварват. 

Какъв език да изберете? 

Английският език препокрива най-голяма сфера на популярност и използване. Днес без него не можеш нормално да се справяш с онлайн пространството, както и със служебните задачи. Освен това над 370 милиона души по света говорят езика. В България има тенденция вторият език да е немски, френски или испански. Разбира се тези езици са приложими само в Европа. Руският не набира толкова популярност, но също е един от важните. 

С какво трябва да се съобразите?

  • Изберете група от максимум 10 деца
  • Вижте какви са начините на обучение – иновативните методи на обучение чрез игри и мултиплатформи са най-добрите
  • Поговорете с учителя за опита му
  • Заведете детето в учебната стая, където ще прекарва време, ако се чувства добре и е спокойно, значи ще ходи с желание
  • Съобразете локацията, ако пътувате дълго време, детето ще се измори още преди урока

Добър метод на обучние вкъщи е Монтесори – чрез него ще помогнете на детето да усъвършенства езиковите си способности извън часовете за обучение.