Ако вече сте решили да увеличите семейството си с четирикрак любимец, който обича да лае, то тази статия е за вас.

Коя порода може да се нарече най-доброто „семейно куче“?

За да определите кое куче е най-подходящо за вашето семейство, трябва да вземете предвид най-вече размера на кучето и да го съпоставите с квадратурата на вашия апартамент или къща, както и на начина на живот на вашето семейство. Независимо от това дали кучето е чистокръвно или е смесица от породи, е нужно то да отговаря на вашата енергичност.

Ако вземете Джак ръсел, а не сте от най-активните в разходките, то ще мъчите и вас и кучето. А ако живеете много хора в тесен апартамент, и вземете Кане корсо, ще се случи същото. Именно заради това взимането на това решение трябва да бъде взето отговорно и обмислено, в никакъв случай не и прибързано.

Трите характеристики, които трябва да съпоставим с начина на живот на семейството при избор на куче

Темпераментът е личността на кучето. Той е важен, тъй като по-спокойното куче има способността да образува силни връзки и да бъде чудесен приятел на вашите деца.

Размерът не определя дали едно куче ще бъде добро с децата или не. Размерът трябва да се разглежда във връзка и с темперамента, и с енергичността на кучето. Някои по-големи кучета са склонни да бъдат послушни, докато някои по-малки кучета могат да бъдат зли и отмъстителни. Но ако имате малко бебе, то големият размер куче означава – повече внимание, когато то е около бебето, за да не го бутне или нарани неволно с лапа.

Енергичността на четириногия е въпрос на предпочитание. Бъдете реалисти по отношение на начина на живот, който можете да осигурите на кучето. Ако не можете да задоволите нуждите му от разходки, излизания и други активност, излишната му енергия може да доведе до проблеми с поведението вкъщи, предупреждават ветеринари.

Топ 5 породи кучета за съвместно отглеждане с деца

5. Бийгъл

Малкият размер на Бийгъла и спокойният темперамент правят тази порода чудесен избор за семейства с малки деца. Те са ловни кучета, които никога не са прекалено уморени за игри. Ако децата ви обичат да прекарват време навън, то тази порода ще ви пасне точно, тъй като са неуморни в разходките.

Повече от всичко тези кучета обичат да изследват света навън, но са по-кротки от енергичните кучета от породата Джак Ръсел. Умен, приятелски настроен и щастлив, Бийгълът обикновено се разбира и с други домашни любимци, а на децата ви, ще е пръв приятел. Късокосмести са и са перфектни за отглеждане в малко пространство.

4. Бордър Коли

Те са нежни и предсказуеми, лесно се обучават, поддават се на команди, което е идеално за семейства, които избират първия си домашен любимец. Колитата се разбират чудесно с децата и обичат да угаждат на стопаните си и да защитават семейството си.

Макар този тип порода да е популярен с острия ум и лекотата на възпитание, първоначално те са били отглеждани само за кучета пастири, както овчарките, но с годините хората са видели потенциал за развитие на породата.

Бордър колитата са дългокосмести и това изисква редовно подстригване и ресане. Чувствителна и интелигентна порода, която си пасва чудесно с децата, тъй като е едновременно е приятел и пазител. Но имайте предвид, че са доста упорити на моменти, така че ако си взимате такава порода, то трябва да отделите време за възпитание и изучаване на команди. Но със сигурност те не могат да бъдат опасни за вашето семейство, тъй като имат нула агресия.

3. Лабрадор

Това е една от най-популярните породи кучета за отглеждане с деца. Той е игрив, любящ, пазач и надежден партньор в живота. Лабрадорите са много интелигентни и успяват много бързо да научат основните команди и правилата на семейството, с което живеят. Те са жизнерадостни и активни кучета, които нямат злоба в себе си, но за да поддържате техния добър ритъм на живот и за да се чувства добре кучето, трябва вие и семейството им да се отдадете един на друг.

Причината е, че те изискват внимание за игра и отдаденост. А кучето в замяна ви дава цялото си същество. Такива са лабрадорите – отдадени на семейството, рядко са своенравни, ако започнете от рано с възпитанието и изградите силна връзка с четириногия.

Тези любезни кучета се разбират добре с други животни и почти всички, които срещат. Те са пазачи, но не на всяка цена. Внимателни са с децата, но когато са превъзбудени за разходка или игра, стават много скачливи, така че имайте едно наум, ако имате малко бебе, може да го удари леко с лапа, но при всички положения, това са единични случаи.

Още за децата и домашните любимци

Лабрадорите са предимно с къс косъм, което не би трябвало да ви затрудни при поддръжка на козината им.

2. Мопс

Мопсът е малка порода куче, лишено от ревност и злоба, както се наблюдава при други представители на малките четириноги. Той попива поведението на собственика са – ако обичате да прекарвате времето си вкъщи, той ще легне до вас и няма да мръдне, но ако сте активни с вашето семейство, той ще тича по вас в парка. Мопсът е дружелюбен, игрив и верен спътник в живота.

Те могат да бъдат упорити и непоколебими, но като цяло желаят да угодят на стопанина си. Обичат да се галят и са кротки като котенце. Зa paзлиĸa oт Чиxyaxya, ĸoитo ca гoтoви дa пoĸaжaт мaлĸитe cи зъбĸи пo вcяĸo вpeмe, Moпcът e тoлĸoвa cпoĸoeн, чe лae caмo aĸo зaпoдoзpe нeщo нeoбичaйнo. Породата не е ревнива, а това ги прави перфектни спътници в живота, особено ако имате малки деца.

1.Голдън ретрийвър

Голдън ретрийвър е най-подходящата порода за отглеждане с деца. Уверено, умно, добро и лоялно куче. Няма агресия, както и не е плах, което го прави перфектният дворен пазач, тъй като в апартамента ще ще му е изключително тясно.

Породата е характерна със своето желязно търпение, което ги прави перфектен за отглеждане с деца. За разлика от лабрадорите, които са малко по активни и нетърпеливи от тях. Но се подгответе за много игри и разходки, тъй като Голдънът трябва да е активен, иначе ще е ленив и ще напълнее.

Той е послушен, не е темпераментен, дори децата ще могат да го обучат и гледат. Козината му е дълга, което изисква ресане поне два пъти седмично.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com