Детските емоции с домашните любимци

Детските емоции – те са едно от най-невероятните неща в света. Защото са искрени и неподправени. А когато вкъщи имате още едно искрено същество – домашен любимец, то картинката описва едно щастливо семейство.

Въпреки множеството негативни мнения спрямо комбинацията дете и домашен любимец, има и престрашили се родители. Те изцяло оставят тази връзка и безкористно приятелство да се развиват с години. А какви са ползите от домашните любимци спрямо психиката на детето?

Детето се развива добре като лидер, когато е само в семейството. Но когато има отговорности от малко, то става по-независимо и изгражда характер.

Дете и куче вкъщи

Децата, израснали с кучета обичат повече, прегръщат повече и боледуват по-малко. Ако бебето и кучето са отгледани заедно като малки, то кучето ще се чувства пазач на детето на по-голяма възраст. А ако кучето вече е по-възрастно, когато детето се ражда, то ще е готово да бъде отговорно и предпазливо с детето, колкото член от семейството.

Най-подходящите породи кучета за отглеждане с деца

Кучетата помагат най-вече емоционално на децата. Правят ги по-общителни и социални. Освен това децата с по-голяма привързаност към кучета са и по-привързани към семейството и дома си. Кучето е най-добрият приятел на човека от детска ранна възраст. Помагат за премахване на стрес, изграждане на навици и отговорности и любов.

Преди да си вземете куче, обмислете коя порода пасва на вашето семейство. Но не се замисляйте, ако вече имате куче и очаквате бебе!

Терапия с кучета

Кучетата освен верни приятели са и добри слушатели. Затова ако вашето дете има проблем с четенето на глас, домашния любимец би участвал в помощ на вашето дете. Съберете кучето и детето в една и стая и накарайте малчугана да чете на глас пред домашния любимец. Социалният експеримент има ефект, защото – детето има слушател, който не може да критикува, чувства се комфортно и не се притеснява. А това би изгладило с много тренировки назрели речеви дисонанси при детето.

Деца и котки

Котката също е страхотен избор за вашето дете – тя обича топлината и уюта на новороденото бебе. Затова много често лягат до него и го пазят, също както кучето. А детето се учи на любов и да е внимателно с котето. Тъй като то е по-малко спрямо размерите на кучето, детето придобива качества да се отнася по-нежно с домашния любимец. Съжителството между котки и деца прави и двамата по-отговорни един към друг. Не се притеснявайте от възможността котката да нарани бебето, тя много добре усеща, че то е беззащитно същество, което не трябва да наранява.

Едно голямо и щастливо семейство

Деца и рибки

Ако детето има алергии, родителите са по-предпазливи с домашните любимци. Но ако детето иска да се грижи за животинки, без да боледува, аквариума с рибки е страхотен вариант. Така то започва да расте с навици за хранене, отговорност и разбиране към животинския свят. Рибките са страхотна анти-стрес терапия както за детето, така и за родителите. Но те са подходящи за деца над 6 години, тъй като като по-малки няма да могат да участват в чистенето и храненето.

Катерина Ковачева
Нашият главен редактор балансира между полезно съдържание за детските политики, споделяне на иновативни практики, гостуване на специалисти и репортажи по значими за децата теми. Следи за всякакви нередности в детските ясли и градини, споделя сигнали от родители и е нащрек за нарушени права на децата.