детски темперамент, темперамент, държание, детско държание

Детският темперамент и поведение

Детският темперамент и детското поведение са едни от най-големите предизвикателства за родителите. Всеки един малчуган има свой стериотип на държание, който може да е драстично различен от тези на родителите.

Темпераментът е вродената личност на детето, която родителите не могат да променят, но могат да развиват. Понякога напасването към темперамента на детето може да е доста дълъг процес. Зависи от това какъв тип е.

Но родителят трябва да приеме темперамента на детето си, без да се опитва да го променя или да наказва детето, ако не се държи както трябва. 

Спокойното дете

Спокойното дете е сбъдната мечта за родителите. Където го оставиш – там го и намираш. Децата със спокоен темперамент попадат в графата на флегматиците. Бавни, но упорити, спокойни и уравновесени – децата с този благ характер са много сговорчиви. Разбират само от една дума. Родителят не трябва да прибързва с детето, всичко трябва да се случва спокойно и тихо. Въпреки това, децата флегматици трябва да играят и да имат бурни моменти в детството си.

Чувствителното дете

То е ранимо и много обидчиво, затворено в себе си. Детето комуникира по-трудно и по-предпазливо. При този тип темперамент родителите със сигурност трябва много внимателно да оценяват всяко едно действие. Ако то се почувства недооценено дори и от най-малката забележка. Топлото отношение и честото внимание към детето ще му помогнат да развие добра самооценка за себе си. Бъдете внимателни към чувствата на това мило същество.

Адаптивното дете

Общително, дейно, самостоятелно и понякога лекомислено – детето сангвиник може да е много по-комуникативно в сравнение с другите деца. Детето с адаптивния темперамент лесно преминава трудностите, активно е в игрите и постоянно се запознава с нови хора. Въпреки това има неустойчиво внимание и е много нетърпеливо. Родителите трябва да уравновесят бързината на детето с неговата утойчивост.

Хиперактивното дете

Нито минута почивка за родителите на хиперактивното дете. То е нервно, раздразнително, мрънкащо и много бързо. Иска всичко на момента, а ако не го получи, ляга на земята и почиства целия под, докато не забрави за какво реве първоначално. Този тип темперамент е на ръба на емоциите и действията. Първо родителите трябва да внимават как опонират на детето. И второ какви тактики за възпитание използват. Не трябва да се практикува насилие при тези деца, тъй като те трябва да се възпитават спокойно. Само по този начин ще опознаят и чуждите реакции, който са доста по-бавни от неговите.

Децата имат свой начин да се справят сами с всичко в ежедневието, а защо не и да се развиват в спокойна среда, в която ги приемат такива, каквито са.