детските храни

Детските храни в България

Детските храни в България са по-скъпи и с по-лошо качество за разлика от еквивалентите им в Западна Европа. Тази тема се разхожда из интернет и буди големи притеснения при майките. Припомняме, че през юни до този извод стигна проверката на Българската агенция за безопасност и храните. Тя включваше изследване в три етапа на 31 еднакви стоки, закупени у нас и от магазини в Германия и Австрия – а именно шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни.

Един от най-фрапантните случай е детски сок, продаван в България и Германия, с разлика от 147% в цената, в случая у нас е по-скъп. Друг пример е детско пюре с по-високо съдържание на рапично олио на българските щандове и едновременно с това е 26% по-скъпо. Шоколадов десерт пък има по-малко мляко и шоколад, но цената му е над 90% по-висока от тази в Берлин.

Тази тема беше обсъдена и на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова. Тогава стана ясно и, че България е в топ 5 в Европа по затлъстяване при децата и това в основни линии се дължи на некачествената храна.

Манолова обясни, че е направила и свое проучването с помощта на майки, които живеят в Берлин и Виена. „Шоколадът в България и Виена е различен, перилните препарати е по-добре да бъдат купени от Гърция, има проблем с козметиката, всички български майки са наясно, че продуктите, с които хранят децата си, са с различно качество в България и в Европа, при това и цената е по-висока у нас, в голяма част от случаите с доста сериозен процент”, коментира Манолова.

Омлет или не, мерси?

Междувременно по темата със скандалните яйца с фипронил според “Активни потребители” скандалните разкрития за наличие на инсектицида фипронил в милиони яйца в Европа е на път да разкрие доста слабости в системите за безопасност на храните. След като проблемът тръгна в много страни от Западна Европа, в България на 18 август се появи информация за една партида германски яйчен прах от 500 кг. с наличие на фипронил, а на 14 септември БАБХ оповести нова положителна проба (0,027 mg/kg) за наличие на фипронил в яйца – този път от български производители.

Здравословно хранене при децата

Накъде сега?

Освен, че имаме “Европа на два стандарта”, както се изразява и омбудсманът, яйцата в птицефермите ни се пръскат със забранени препарати. Ядем по-скъпи боклуци от Западна Европа, и ни сервират омлет, от който “да ти се догади”. Въпреки че заплахата с яйцата беше разпространена само за София област, 250 хиляди яйца стигнаха и до Пловдив. За 4 дни напредък няма, и не знаем какво и как е станало, за да стигнат яйцата до търговската мрежа.