Поканихме д-р Магдалена Богданова, специализант по педиатрия, с интереси в областта на здравословното отглеждане на деца, профилактиката и своевременното откриване и лечение на заболяванията в детската възраст, да ни сподели кога хремата не е причина детето да не ходи на градина. Тя е майка на две деца. Има профил в Инстаграм, чрез който информира майките относно ключови теми в израстването и развитието на техните деца.

Тъкмо сте пуснали детето на градина и вече ви звънят с думите: Елате да си го вземете, има сополи!

До кога така?

Хремата в яслената и градинската възраст е досадна, продължителна и много упорита. Тя не е от тези хреми, които минават за няколко дни, защото причините поради които се появява могат да са безброй.

Хремата е т.н. Ринит- възпаление на носните ходове, носоглътката и лигавицата, покриваща ги отвътре. Той е остър и хроничен. Острият ринит е комплексен остър възпалителен синдром, причиняващ се най- често от риновируси, които обичат да се появяват пролет и есен.

Симптомите се появят много бързо като на 2-рия-3-тия ден, те са най- изявени– носът е запушен, но тече като чешма. Главоболието също много тормози децата. Може да има конюнктивит. Всичко това води до намален апетит, нарушения в храненето и в съня. При част от децата се повишава телесната температура. Може да бъдат отпаднали и плачливи.

Заразяването става чрез кихане, кашляне и предмети, по които са попаднали вирусите.

2-3 дни преди и 2-3 дни след началото на симптомите, детето може да разпространява вируса. Тогава, как да знаем, има ли заразни деца в градината и кога да пуснем детето с хрема на градина?

Отговорът се крие в еволюцията на хремата, като разбира се е ориентировъчен:

При ринит от инфекциозен характер, в началото хремата е водниста, прозрачна, съпроводена често с горепосочените симптоми.

След 2-3 дни от началото, секретът става белезникав, после жълто-зеленикав и е доста гъст, особено сутрин. Това не означава непременно бактериална инфекция. В част от случаите, до 10 дни, секретът постепенно намалява и спира. Поне 7-10 дни трябва да минат, за да се каже, че имам бактерии живеещи в тези секрети и ако разбира се състоянието на детето не се подобрява, това подкрепя нашите съмнения за бактериална суперинфекция.

Закаляване на детето в ранна възраст

Доста често, деца с някои по-специфичен бактерии в носоглътката, посещават детска градина и го предават на своите приятели. Вероятно в това се състои порочният кръг на хремата. Но и е важно да знаете, че стерилна носоглътка не съществува и ако един бактерий е причина за хрема при дадено дете, то при друго няма да доведе до симптоми. Затова, необходимо ли е да се изписват антибиотични препарати, само защото хремата персистира при дадено дете? Нека всичко това да става, само след преценка от лекар.

Другото, което трябва да знаете, е че за увеличената носна секреция могат да бъдат виновни и нарушена хомеостаза, възпалена трета сливица, алергия, сухият въздух или дезинфекциращите препарати. Да не говорим, че честото прилагане на капки за нос увреждат детската носна лигавица.

Запомнете, че:

  • Децата с остър ринит са най-заразни през 2-рия-3-тия ден на заболяването (когато и симптомите са най-силно проявени), като след 7-ия ден опасността намалява напълно
  • Може би, вече може да си отговорите кога хремата не е причина детето да не ходи на градина
  • Най-общо, но и правилно казано, закаляването на детето и честите промивки на носа с физиологичен разтвор, могат да осигурят продължително и безпроблемно посещаване на детската градина

И да знаете, хремата има и положителна страна. Тя е доказателство, че имунната система на детето работи!

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com