Когато става въпрос за благополучието на децата, родителите не искат нищо друго, освен най-доброто. Но какво е добро, полезно и необходимо в контекста на реалното самочувствие и успехи, с които едно дете може да се сдобие? Психическата устойчивост! И тук идва
интересната част – от първостепенно значение е психическата издръжливост на родителите. Ако последната е налице, то много вероятно е наследникът да я усвои. В настоящата статия ще ви запозная с 13-те неща, които психически силните родители НЕ правят.

Оригиналният текст е на американския психотерапевт Ейми Морин (Amy Morin).

1.Не насърчават жертвеническата нагласа

Не оставяйте децата ви да се самосъжаляват или отдават на огорчение, защото са претърпели някой от неуспехите на ежедневието – да получат ниска оценка или да бъдат отхвърлени от приятел. Отхвърлянето, неуспехът и несправедливостта са част от живота. Психически силните родители помагат на децата си да погледнат отвъд неуспеха. Да останат активни в дейностите и отношенията въпреки неприятните обстоятелства.

Едно майчинство се равнява на две работи и половина

2. Не се грижат за децата, ръководени от чувството за вина

Чувството за вина би ви изкушило да последвате поредица нездравословни практики като родители – да отстъпите от забраната си, след като веднъж сте казали категоричното „не“. Или пък да позволите на детето нещо, с което принципно сте несъгласни, само защото искате да компенсирате за епизодичния си пристъп на гняв. Психически силните родители знаят, че усещането за вина е неприятно, но поносимо и не позволяват чувствата да им пречат във взимането на правилни решения.

3. Не превръщат децата в център на вниманието

Ако децата свикнат да получават цялото внимание на родителите си, е много вероятно да се превърнат в самомнителни и егоистични възрастни. Психически силните родители учат децата си да изпъкват с уменията си, а не с това, което им принадлежи.

Петте най-големи лъжи за раждането, в които вярвах сляпо

4. Не взимат решения, продиктувани от страх

Когато предпазват децата си от опасности, родителите си спестяват ненужни тревоги. Но излишната закрила може да спъне детското развитие. Психически силните родители възприемат себе си като водачи, а не като пазители. Те позволяват децата им да се сблъскат със света и да преживеят дори страх.

5. Не позволяват децата да ги командват

Ако едно дете ежедневно определя менюто или семейните излизания, значи му е дадена твърде голяма власт. За децата не е здравословно да бъдат равнопоставени или дори високопоставени спрямо родителите. Психически силните родители окуражават децата да правят самостоятелни избори, съобразени с възрастта им, като същевременно бранят семейната йерархия.

Психически силните родители осъзнават, че децата им не могат да бъдат
перфектни във всичко, с което се захванат.

Без добавена захар в менюто на децата до 2 години

6. Не отглеждат „съвършени“ деца

Високите изисквания спрямо децата са нещо хубаво, но прекомерно високите изисквания могат да имат обратен ефект. Психически силните родители осъзнават, че децата им не могат да бъдат перфектни във всичко, с което се захванат. Вместо да насърчават децата да бъдат по-добри от връстниците си, те окуражават наслениците да надскачат собствените си възможности.

7. Не позволяват децата им да бягат от отговорност

Психически силните родители не спестяват на децата си домашните задължения, защото малките „трябва да изживеят детството си“, а отрано ги учат на социална отговорност. Поощряват хлапетата да понасят последствията от изборите си и им възлагат задачи, съобразени с възрастта им.

8. Не предпазват децата от болката

Трудно е да гледаме как децата ни страдат или се мъчат. Но те трябва да се сблъскат с неудобните усещания и да изградят морална сила да живеят въпреки тях. Психически силните родители подкрепят децата си в болезнените моменти, без да ги спестяват. Така детето добива
увереност, че може да се справи с всяка трудност, която му се изпречи.

9. Не се чувстват отговорни за чувствата на децата си

Всеки родител би искал да подобри настроението на навъсения или тъжен наследник. Подобно въздействие върху детските емоции обаче пречи да се изградят социални и емоционални умения. Психически силните родители учат децата си да поемат отговорност за емоциите си, а не да разчитат някой друг да прави това вместо тях.

Отглеждане на дете по 5 принципа на психолозите

10. Не им спестяват грешките

Ако детето сбърка отговорите на задачата по математика или забрави да сложи учебници в раницата, може да научи много от това. Психически силните родители оставят децата да „оплетат конците“ и след това да се сблъскат с естествените последици от действията си.

Самодисциплината е важен елемент от възпитанието на децата.

11. Не бъркат дисциплината с наказание

Наказанието по-скоро кара децата да страдат заради грешките си, а дисциплината ги учи как да се справят по-добре в бъдеще. Въпреки че психически силните родители налагат санкции, тяхната крайна цел е да възпитат в децата самодисциплината, която ще им помогне да взимат правилни решения впоследствие.

12.Не избягват неудобните чувства

Да се пречупи пред детския плач или да поеме задълженията на детето, за да приключи работата бързо и лесно, е изкушение за възрастния. Само че ако иска да детето му да е достатъчно
издръжливо, за да се справя с неудобните усещания, е по-добре да не му спестява задълженията.

13. Не погазват ценностната си система

Поставен под напрежение или принуден да решава бързо, родителят се изкушава да направи нещата по „лесния“ начин или да постъпи „както всички останали“. Психически силните родители не отстъпват от ценностите си дори в трудните моменти и правят всичко възможно, за да възпитат това умение в наследниците си.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com