кърлеж

Кърлеж, комари, пчели, оси

В сезона на подлите и лоши насекоми трябва да знаете как да предпазите децата от ухапване на кърлежи, комари, пчели или оси. Времето става все по-хубаво, а гадинките стават все повече и повече. Особено в парка, където водите детето. 

Ухапване от кърлеж или от други насекоми може да окаже много по-голямо влияние от дискомфорт или неудобство. Щом става въпрос за децата, трябва да се реагира много по-бързо и отговорно. 

Тези насекоми са причина и за разпространяване на редица болести и отключването на алергии

Предпазване

В парка и градинките бъдете предпазливи, ходете само по обозначените места. Препоръчително е, ако ще правите пикник, то да не е директно на тревата. Ако ще слагате детето върху одеало – сложете го в средата и изберете завивка със светъл цвят.

Обличайте детето с дълги ръкави и панталони вечер, а при малките бебчета използвайте покривало на количката (комарник).

Използвайте репеленти – средства за предпазване от различни насекоми. Те предпазват от комари, мухи, кърлежи, бълхи. Препаратите могат да бъдат прилагани по различен начин – директно върху кожата, върху дрехите или в помещението.

Предпазете и помещенията от евентуални нападения на насекоми – сложете специални машинки и аерозоли, които да съдържат масло от цитронела и пиретроиди.

Препарати за защита (репеленти)

Препаратите за директно използване върху кожата са под формата на спрей, лосион, гел, стик, гривни и кърпички. В състава на репелентите за директно приложение върху кожата има масло от цитронела, масло от лимонов евкалипт, пикаридин, DEET.

Репелентите могат да се поставят върху дрехи, обувки и дори детската количка. Има спрей и лепенки за дрехи, които се употребяват лесно. 

Ухапване от кърлеж 

Ухапването от кърлеж може да е много опасно. Много хора подценяват действието му, но те са ектопаразити, които се хранят с кръвта и на животни. Съветваме ви да прибягате до лекар, тъй като кърлежът трябва изцяло да се извади. Болестите, които пренасят са ку-треска, лаймска болест, марсилска треска, енцефалит, кримска треска, туларемия. Някои са смъртоносни. Предпазвайте детето от домашните любимци, тъй като повечето кучета и котки през лятото са пълни с кърлежи. 

Ухапване от комар

Ухапването от комар предизвиква сърбеж и зачервяване. Има много мазила и рецепти за домашно лечение на подуване и зачервяване от ухапването. Мястото трябва да се успокои до 12 часа, ако това не се случи, то трябва да потърсите алерголог. Можете да предпазите децата, като вечер ги обличате с дълги дрехи и ги мажете с детски кремове, които ще ги пазят от гадинките.

Ухапване от пчела или оса

Вижте защо детето трябва да прекарва по няколко часа навън дневно 

Ухапването от пчели или оси може да е много токсично и да предизвика подуване и алергична реакция. Бъдете внимателни, проверете дали детето ви има алергия към насекомото. Ако има алергия, то при ухапване е нужно да извикате спешна помощ. Видите ли пчела или оса, не размахвайте излишно ръце. Предпазвайте детето и от лятната кухня, където се готви сладко.

Превенцията от насекоми е важна, затова първо напръскайте себе си, дрехите си и помещението, а при ухапване не прибягвайте до народна медицина, а се посъветвайте с вашия личен лекар.