как да, как да научим детето, пия вода от чаша,

Как да – нашата поредица от съвети

Как да науча детето ми да пие от чаша? И кога е точният момент? На тези въпроси ще ви отговорим тук. В предната част писахме как да науча детето да ходи на гърне и представихме метода Фелом.

Важен период в развитието на вашия малчуган е прехода от биберон към чаша. Педиатрите препоръчват да не отлагате този момент до 3 годишна възраст. Започнете да тренирате детето около деветия месец, ако е захранено рано, и имайте търпение до година и половина. Първо му дайте пластмасова детска чашка с дръжки отстрани, за да се научи да държи балансирано и да не успее да я счупи.

Пробвайте през деня да му покажете чашата и да го подканите да пие. По-добре следобяд, тъй като сутрин то е доста гладно и жадно и ще бърза.

Самата чаша е хубаво да има капак с накрайник (чашка с патешки клюн), за да не се олива. Както и да е с хубави, ярки цветове или любими герой на детето. В началото дайте време на малчугана, може и да се олее, да пръска навсякъде, затова не бъдете строги.

Започнете с опити два до три пъти на ден

Сложете му сок или мляко първоначално, за да му е вкусно. Ако отказва и все още иска шишето с биберона не го насилвайте. Опитайте след ден, два пак. Оставяйте я на видимо място в стаята, за да свикне с нея малчугана.

Ще е по-добре да пропуснете преходните сламки в шише или чаша, защото ще спестите на детето време за приспособяване.

Ако то не иска само да пие дайте му леко да пробва, но малко количество. Не е страшно, ако се задави, но после детето ще има страх от чашата. Затова бъдете много внимателни.

И търпеливи. Давайте му по два, три пъти първият ден, след това увеличете честотата. Сменяйте течностите и се водете по детето. След като усвои принципа с пластмасовата чаша, пробвайте с плексигласова или стъклена, но малка и удобна, за да не последва инцидент.

Катерина Ковачева
Нашият главен редактор балансира между полезно съдържание за детските политики, споделяне на иновативни практики, гостуване на специалисти и репортажи по значими за децата теми. Следи за всякакви нередности в детските ясли и градини, споделя сигнали от родители и е нащрек за нарушени права на децата.