пътуване с дете

Пътуване с дете

Пътуване с дете в страната или в чужбина може да е голямо предизвикателство, ако не сте подготвени. Децата са доста нетърпеливи и може да създадат неприятности и да предизвикат стрес на родителите през часовете за пътуване. Ето как да се подготвите и да премине по-леко пътуването ви.

С кола:

Подгответе мокри и сухи кърпички, храна и напитки, памперси, дрехи, любимата играчка и други принадлежности, които биха били от полза при пътуването. Планирайте често почивки за по 10 минути.

Задължително поставете детето в предпазното столче и го дръжте през цялото време със закопчан колан. Никога не оставяйте детето само в колата, дори да е изгасена

Децата до 6-месечна възраст трябва да се возят с гръб към посоката за движение и с вързан колан. Над 4-годишна възраст децата могат да се возят в посоката на движение. А децата над 14-годишна възраст могат да се возят без столче. Вижте изискванита за безопасно пътуване на деца в кола. 

Със самолет

Преди да пътувате със самолет е добре да сте запознати с правилата на авиокомпанията относно деца до 3 години. Новородените и доносените бебета могат да пътуват след консултация с лекар. Някои авиокомпании ограничават възрастта до 2 навършени седмици. Майките трябва да изчакат между 2 и 10 дена след раждането, за да пътуват със самолет. Задължително е за жените родили със секцио. Бебетата до шест месеца трябва да седят в скута на възрастен придружител при излитане и кацане. Можете да използвате кенгуру, за да носите бебето по-лесно при качване и слизане от самолета.

Промяната на налягането по време на излитане и кацане може да стресира детето. Дъвченето и преглъщането намаляват напрежението в ушите. Ако кърмите бебето през това време, ще намалите напрежението от налягането в ушите. На по-големите деца могат да се дават дъвки, но само ако знаят да не ги гълтат

За да пътувате с дете над шест месеца проверете дали компанията позволява да вземете ваше столче за кола, в което да стои бебето. Авиокомпаниите предлагат седалки, които се таксуват с 10% от цената за възрастен или фиксирана такса. Децата над две години ползват отделно място в самолета и се таксуват с намален билет.

Някои авиокомпании предлагат определени седалки за малчуганите. За да си поръчате детска храна в самолета, трябва предварително да си поръчате меню преди полет. Ако можете, седнете близо до пътеката или изхода. В ръчния багаж имате определено изискване за носене на течности и храна, така че проверете първо преди да стегнете куфара си. В някои самолети има специални помещения за смяна на пелени.

С влак или автобус 

При пътуванията с влак или автобус трябва да проверите дали превозвачите таксуват децата. При някои автобусни компании деца до 3-годишна възраст се возят безплатно, но нямат право на отделна седалка – тоест седят в родителя. Децата до 7-годишна възраст могат да пътуват безплатно, в зависимост от превозвача. Други таксуват билета с 50% отстъпка. Трябва да проверите дали има чести почивки и място за вашата детска количка. Може да си носите храна и памперси, въпреки че повече от шофьорите няма да се съобразят да спират, заради вас.

Прилошаване – ако на детето му прилошава по време на път, посъветвайте се с вашия личен лекар какво трябва да вземете преди и по време на път

Избягвайте да давате на детето таблет или мобилен телефон по време на път, както и да се движи твърде много по седалката. 

Вижте повече за кърменето на обществено място

В чужбина:

Децата, които пътуват извън граница трябва задължително да имат документ, ако с тях не пътуват и двамата родители. Ако детето пътува само с единия родител, трябва да има разрешение от другия родител, заверено от нотариус. Вижте декларациите за пътуване на деца с придружител или самостоятелно, качени в сайта на МВР:

Декларация за самостоятелно пътуване на дете можете да изтеглите от ТУК.

Декларация за пътуване на деца с придружител можете да изтеглите от тук ТУК.

Пътуването с дете може да е голямо предизвикателство за родителя, но може и да е хубаво приключние. Все пак грижете се за комфорта и на другите пътници. Затова предвидете как да успокоите детето по време на път, ако се разплаче.