пътуване с дете

Пътуване с дете

Пътуване с дете в страната или в чужбина може да е голямо предизвикателство, ако не сте подготвени. Децата са доста нетърпеливи и може да създадат неприятности и да предизвикат стрес на родителите през часовете за пътуване. Ето как да се подготвите и да премине по-леко пътуването ви.

С кола:

Подгответе мокри и сухи кърпички, храна и напитки, памперси, дрехи, любимата играчка и други принадлежности, които биха били от полза при пътуването. Планирайте често почивки за по 10 минути.

Задължително поставете детето в предпазното столче и го дръжте през цялото време със закопчан колан. Никога не оставяйте детето само в колата, дори да е изгасена

Децата до 6-месечна възраст трябва да се возят с гръб към посоката за движение и с вързан колан. Над 4-годишна възраст децата могат да се возят в посоката на движение. А децата над 14-годишна възраст могат да се возят без столче. Вижте изискванита за безопасно пътуване на деца в кола. 

Със самолет

Преди да пътувате със самолет е добре да сте запознати с правилата на авиокомпанията относно деца до 3 години. Новородените и доносените бебета могат да пътуват след консултация с лекар. Някои авиокомпании ограничават възрастта до 2 навършени седмици. Майките трябва да изчакат между 2 и 10 дена след раждането, за да пътуват със самолет. Задължително е за жените родили със секцио. Бебетата до шест месеца трябва да седят в скута на възрастен придружител при излитане и кацане. Можете да използвате кенгуру, за да носите бебето по-лесно при качване и слизане от самолета.

Промяната на налягането по време на излитане и кацане може да стресира детето. Дъвченето и преглъщането намаляват напрежението в ушите. Ако кърмите бебето през това време, ще намалите напрежението от налягането в ушите. На по-големите деца могат да се дават дъвки, но само ако знаят да не ги гълтат

За да пътувате с дете над шест месеца проверете дали компанията позволява да вземете ваше столче за кола, в което да стои бебето. Авиокомпаниите предлагат седалки, които се таксуват с 10% от цената за възрастен или фиксирана такса. Децата над две години ползват отделно място в самолета и се таксуват с намален билет.

Някои авиокомпании предлагат определени седалки за малчуганите. За да си поръчате детска храна в самолета, трябва предварително да си поръчате меню преди полет. Ако можете, седнете близо до пътеката или изхода. В ръчния багаж имате определено изискване за носене на течности и храна, така че проверете първо преди да стегнете куфара си. В някои самолети има специални помещения за смяна на пелени.

С влак или автобус 

При пътуванията с влак или автобус трябва да проверите дали превозвачите таксуват децата. При някои автобусни компании деца до 3-годишна възраст се возят безплатно, но нямат право на отделна седалка – тоест седят в родителя. Децата до 7-годишна възраст могат да пътуват безплатно, в зависимост от превозвача. Други таксуват билета с 50% отстъпка. Трябва да проверите дали има чести почивки и място за вашата детска количка. Може да си носите храна и памперси, въпреки че повече от шофьорите няма да се съобразят да спират, заради вас.

Прилошаване – ако на детето му прилошава по време на път, посъветвайте се с вашия личен лекар какво трябва да вземете преди и по време на път

Избягвайте да давате на детето таблет или мобилен телефон по време на път, както и да се движи твърде много по седалката. 

Вижте повече за кърменето на обществено място

В чужбина:

Децата, които пътуват извън граница трябва задължително да имат документ, ако с тях не пътуват и двамата родители. Ако детето пътува само с единия родител, трябва да има разрешение от другия родител, заверено от нотариус. Вижте декларациите за пътуване на деца с придружител или самостоятелно, качени в сайта на МВР:

Декларация за самостоятелно пътуване на дете можете да изтеглите от ТУК.

Декларация за пътуване на деца с придружител можете да изтеглите от тук ТУК.

Пътуването с дете може да е голямо предизвикателство за родителя, но може и да е хубаво приключние. Все пак грижете се за комфорта и на другите пътници. Затова предвидете как да успокоите детето по време на път, ако се разплаче.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com