умора, дете, сън, прозявка, бебе, почивка

Умора на детето

Умора на детето, как да разпознаете, че то има нужда от почивка?

Децата имат много по-нисък праг на умора. А когато усетят, че вече са се преуморили и имат нужда от сън, го приемат твърде зле и започват да мрънкат и да плачат неукротимо. Ако вие успеете да разпознавате кога детето ви е уморено и го сложите навреме да спи, то бихте си спестили доста нерви. В предишна статия стана ясно от колко часа сън има нужда малчугана ви.

Сценарият ви е доста познат – прибирате се след дълга разходка, носейки детето, а то е раздразнително и на моменти хиперактивно. Иска всичко на момента и нищо не му харесва. Да, детето ви е уморено и има нужда от дрямка, но то няма да си легне само на момента.

Признаци за преумора?

Новородените се уморяват на около всеки час и половина. Знаците за това са чести прозявки, смукане на палеца, плач, мигане и натежаване на клепачите. Има деца, които пък обичат да пипат ухото на майка си преди сън.

По-големите деца, когато са уморени, плачат и мрънкат повече от новородените. При тях е характерно да отказват храна, когато са преуморени. Освен това са тромави и усилено търсят любимите си играчки, за да ги прегръщат. Когато детето ви е между шест месеца и година, то има нужда от почивка на всеки три часа. А когато стане на година и половина, детето се уморява, когато не е спало следобяд.

Понякога детето ви не знае дали е гладно или му се спи. Затова вие трябва да му предложите първо да си хапне, а ако не иска значи му е време за дрямка. Сложете го в легълцето му, дайте му любимата му играчка и се запасете с търпение. В началото то ще се дърпа и ще протестира. Но ето няколко трикове, които ще приспят малчугана:

Дръпнете завесите, изгасете лампите, говорете тихо и успокояващо, пуснете приятна музика или изпейте песничка на детето. Ако това не го приспи, престорете се на уморени и легнете в стаята, така че то да ви вижда

Постойте така няколко минути и ще видите как детето ви ще се успокои и ще заспи. Старайте се да пазите тишина на малчугана ви, за да си почине пълноценно.

Новият член в екипа ни - Светлана е завършила педагогика, но обича да пише за деца, образование и много теми, свързани с родителството.