зъбите на детето, усмивка, детска четка за зъби, миене на зъби, как да мия зъбите на детето ми

Зъбите на детето

Зъбите на детето са едни от първите показатели за развитието на малчугана. Първите зъбки, които израстват са долните предни резци, които се появяват най-често след навършена една годинка.

Как да разберете, че на детето му растат зъбки? 

Често безпричинно мрънкане, лигавене, засилване на слюнката в устата, проблеми с храненето и засилено дъвкане на играчки. Това са характерните черти, че вашето дете ще има скоро зъбчета.

Но знаете ли, че детето има нужда от почистване на устната кухина, още преди да са му изникнали зъбки. Първоначално започнете да обтривате венците с марля, увита около пръста ви, напоена с преварена вода вечер преди лягане. Когато детето е малко и още няма зъби не е нужно да се ползва паста за зъби. По този начин почиствате остатъците от мляко и храна от венците и устната кухина от бактериите.

Първа среща с четката за зъби

Когато зъбчетата започват да поникнат, най-често около 6-ия месец, трябва да купите бебешка четка за зъби с малка глава. Пастата за зъби трябва да е детска, а количеството – не по-голямо от грахово зърно. Почистването на зъби е добре да е по два пъти на ден. Трябва старателно да почистите вътрешната и външната страна на зъбките, като не е нужно да карате детето да се жабури, ако не иска. Просто изплакне доколкото можете устата му от пастата за зъби.

Ако спазвате пропорцията на пастата за зъби – едно грахово зърно, това количество няма да навреди на детето. Но е важно да знаете, че съдържа флуор, който не е препоръчителен да се преглътва.

Млечните зъби са общо 20, като те трябва да израстнат до края на третата година. Дотогава детето трябва да може само да мие зъбките си

А за да го научите, започнете да демонстрирате как миете зъбките на куклата или на мечето. Окуражавайте детето всеки път, когато само изяви желание и успее да ги измие. Позитивното отношение към детето ще го научи на добра практика и желание да се справя с ежедневните задачи, като миенето на зъби.

Много чест проблем успоредно с израстването на зъбите е смукането на палеца. Натуралният рефлекс на малчугана трябва да се изкорени най-късно на 4 години. Освен бактериите, които поема чрез смукането на палеца, много по-вероятно е детето да има изкривяване на зъбите навътре.

Най-честата причина за смукането на палец е по-краткотрайното кърмене на детето. Освен това смукането на палеца го успокоява и утешава, като често малчуганът на по-голяма възраст го прави и от скука.

Спрете постепенно навика на детето, като го игнорирате, тъй като суровите наказания и викането няма да помогнат. Награждавайте го всеки път, когато не смуче пръста си, oкуражавайте го да спре с навика. А ако не помогне, залепете лейкопласт на палеца на детето. По този начин то ще се стресне и няма да иска да го смуче.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com