деца с аутизъм

Деца с аутизъм

Деца с аутизъм и аутистичен спектър – в България диагностицират по 300 случаи на година. Toва обяви проф. Надя Полнарева, началник на Клиниката по детска психиатрия “Св. Никола” към Александровска болница. 

В поредица от две статии –  Аутизъм симптоми, признаци и поведенчески особености и Аутизъм и аутистичен спектър ви запознахме със заболяването, което засяга 1 на всяко 48-о дете в света.

Специалистът Полнарева посочи, че диагностиката на деца в клиниката е безплатна, когато се извършва в рамките на болничното заведение. То отнема две или три седмици наблюдение и контакт с детето. Родителите трябва редовно да водят детето на дневна хоспитализация, като изследванията се покриват от министерството. Те са психиатрични и психологични.

Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола” на Александровска болница е единствената специализирана клиника в сферата на детските психиатрични заболявания в България.

Според началника на клиниката това е един голям обществено здравен проблем. Той има всякакви измерения, но по отношение на персоналната съдба на тези деца и семейства, ранната диагноза е ключ. Ако пропуснат момента, натам нещата стават много по-трудни. 

В рамките на проекта “Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти” над 400 лекари са обучени да разпознават симптомите на разстройството от аутистичния спектър. Александровска болница е усвоила 423 940 хиляди евро по проекта, финансиран от Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.