Детските градини в Швейцария често са позиционирани в стари сгради

Детските градини стартира нова рубрика, в която ще показва детските градини по света. В рубриката ще споделяме информация за иновативните образователни методи на педагозите, както и обикновеното ежедневие, за практиките в детските заведения с в страните, за които намерим информация. Очакваме вашите предложения за нова дестинация.

В Швейцария записването за градина се случва след навършването на 4 години при детето, а задължителната предучилищна там започва на пет години. В действителност малка част от децата в малък град посещават педагогическо заведение до навършването на четири, пет годишна възраст. Част от тях са били участници в т.нар. “Spielgruppe” – частна седмична група за игра, един или два пъти седмично, с продължителност до 2 астрономически часа, именно с цел приобщаване, общуване с други деца, привикване към училищния модел.

Общината има всички данни на децата, родени в съответната година на територията на града и изпраща по пощата набор от документи.

Получаваш писмо по пощата с набор от документи

В писмото пише „Вашето дете ще бъде записано на градина“, но без подробности къде и коя е тя. В писмото общината пита дали детето  има нужда от асистенция, както и какъв е неговият говорим език.

Една година отложен прием

Приемът може да се отложи с една година и повечето швейцарци го правят, защото според тях децата са твърде малки да започнат да ходят на детска градина от четиригодишни.

Жените са предимно домакини, стоят вкъщи, това е масово явление в Швейцария, след 35 те раждат първото си дете. Майчинството там е 14 седмици, като с позволение на доктор, могат да ти дадат още две седмици преди раждане.

Швейцария не е социална система

В Швейцария трябва да си готов да плащаш, ако имаш дете. Социалните услуги не се предоставят безплатно, а зависят от доходите. Например частната детска градина или всяка една такава услуга, свързана с децата, било то почасов център, се определя от личния доход на семейството. Там не смятат, че някой е длъжен да им гледа детето.

Децата имат опция да ходят и на занималня след градината, тъй като в немската част на Швейцария рядко заниманията са повече от 3,4 часа сумарно. Това е за майки, които работят, то е държавно, но е платено и пак се определя от личния доход.

В градините няма медицински сестри, има една учителка и помощник учител, която идва в определени дни, когато децата имат определени занятия, например готвене. Имат и учителка по немски.

В страната държавна ясла или институция, осигуряваща грижа за децата под четири/пет годишна възраст, просто няма. А децата на работещите двама родители най-често посещават “kinderkrippe” (немск.-гов. част )/”crèche” (фр.-гов. част). – частна ясла/ градина, която струва скъпо, особено на добре платените служители.

Това е така, защото месечната такса се определя отново на база годишния доход и броя на членове в семейството. За две деца във възраст, която изисква грижа, дължимата сума би могла да да надвишава значително заплатата на единия родител. Нещата се усложняват значително с броя на всяко следващо дете. Всъщност самата данъчна система сякаш наказва семействата, в които работят двама, защото данъчната тежест се увеличава право пропорционално на семейния доход.

Майките в повечето случаи работят на половин работен ден или само по два дни в седмицата

В по-големите градове родителите ползват частни детски градини, но в малките градчета на Швейцария няма такова понятие.

Тегесмутер – гледаш деца заедноно с твоето

Тегесмутър е т. Нар. “дневна майка” , която чрез изкаран курс, може да гледа други деца заедно с нейното. Не й е нужно педагогичко възпитание за целта. Общината я одобрява и дава лиценз, а за целта услугата се заплаща на майката и чрез финансиране от общината, и чрез такси от родителите. Отново на база доходите им.

Лангентал – сърцето на Швейцария в немскта част

Ще разгледаме в детайли образователния процес на детска градина в града Лангентал.

Детската градина трае 3 часа и 30 минути

Детската градина започва в 8:15 и приключва в 11:45. Децата играят учейки, всички играчки са от типа на монтесори, имат пъзели, а за момичетата кътове за гладене и за готвене, за гледане на бебе. На влизане в помещенията учителите не посрещат децата, както при нас, а възпитателите стоят близо до входа, но родителите не влизат.

Кът за четене на книжки

Децата в детските градини имат само дървени играчки, нямат пластмасови

Там родителите нямат личен контакт с учителката, но те те правят част от градината в рамките на отворен ден в детската градина един път в годината, както и има инициативи, в които родителите често се включват и помагат.

Децата се извеждат всеки ден, без изключение

В градините имат огромни дворове, като в началото на всяка учебна година, учителките дават на родителите списък с нужните неща за игра навън – гумени ботуши, гумено яке и панталон за сняг.

По разказите на наша българка в Швейцария, децата всеки ден се извеждат на двора, независимо от климатичните условия. “Имало е случаи при буря и жълт код за вятър и валежи, децата пак да са навън”, споделя наша сънародничка специално за Детските градини. Организират им поне веднъж месечно разходка в гората. Там ги учат как да палят огън и други екстремни неща. Там е нормално децата да се цапат, да са мръсни, трябва да имат допир с прирорадата.

Вижте как децата в Дания посещават горски детски градини

Друг интересен факт е, че правят ревю на децата как се справят с ежедневните дейности в детските градини. “Правиха ревю на дъщеря ми и казаха, че била много неуверена в дейността ръцете, защото не можела добре да борави с ножица и нож, според учителите”, споделя българката.

В сивито на детето описват силните и слабите му страни, но когато кажат, че детето е твърде игриво, това не се приема добре там.

И учителката дала за домашно на детето да се научи да реже морков по-добре – с нож

В тази детска градина всяко дете има лична пощенска кутия и учителката пуска съобщение до родителите всяка седмица, например как детето се е справило или инструкции какво да донесат родителите, ако има тематични седмици.

Детските градини в Германия имат зеленчукови градини

На 5 децата в Швейцария вече могат сами да ходят на градина, да странно е, но за малък град в Швейцария не е табу. Те трябва да носят светлоотразители – медальони или жилетки. Всяка година в началото на срока идва полицай и им показва как да пресичат и как да внимават по пътя.

Спрямо образователните методи учителите там учат децата на дисциплина, за тях правилата са най-важните. Всяко дете носи любимата си играчката и го показва пред децата един път в седмицата.

Кът за ориентация и изучаване на месеците в годината

Родителите събират пари само когато водят децата на театър и то е един път в годината или когато имат детско тържество. Има една или две майки от родителския съвет към детската градина, като тя организира кои майки ще приготвят храната. Събитията почти винаги са навън и на -20 градуса е имало тържества, разказва майката.

Всеки срок си има тема, миналата година в тази детска градина е била цирк и цялата градина била украсена в тази тематика.

Има ваканции, те са около 15 седмици годишно и това е голям проблем за работещите родители

В детската градин няма храна, родителите осигуряват всеки ден “бърза закуска”, като всички деца носят кутии от вкъщи с нарязани моркови, сандвич, хапки и около 10 и 30 всяко дете си отваря кутията и закусват заедно. Сладкото е забранено.

Има изисквания от ХЕИ за чистота на помещението, правят им се меидицински прегледи, но често се среща децата да ходят хремави, според разбираният там едно дете не трябва да ходи на детска градина само ако има температура и повръща. Когато приемат децата в детските заведения правят изследване дали детето е здраво, но там например ваксините не са задължителни.

В Швейцария не е прието децата да спят следобед, но всички деца си лягат в 7 и 30 вечерта.

Интересен факт е, че не всички деца ходят цяла пълна седмица на детска градина, имат право да избегнат срядата, например

Според изследване, публикувано от Федералната служба за социално осигуряване (FSIO), в германската част на Швейцария родителите се борят да намерят място в детските ясли и градини за децата си. Около 20 процента от родителите казват, че нуждите им от предучилищна или предучилищна грижа не са напълно задоволени.

В момента в Швейцария има 62 500 места за деца в детските забавачки, според доклада, цитиран от швейцарската агенция за новини SDA. Освен това има между 17 000 и 20 000 семейства, които се грижат за децата на други хора – тагесмутър.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com