дете и куче

Дете и куче

Като собственик на четири кучета и родител на едно детенце, пред мен въпросът „Ами какво ще правиш кучетата“?, не стоеше на дневен ред“.

Но за да няма инциденти, разбира се, всеки стопанин трябва отговорно да подготви своя любимец за този нов етап от живота на цялото семейство. Появата на бебето за една нощ може да бъде драматично преживяване за кучетата – напълно неочаквана промяна в начина им на живот. Кучетата обичат рутината, тъй като се чувстват уверени, знаейки какво да очакват и кога. Освен ако не са напълно подготвени за промените, които новите бебета ще донесат, може да се почувстват много неспокойни. Проблемът е, че кучето ви от тук нататък винаги ще е на второ място и трябва да свикне с това, да го знае и да се научи търпеливо да съжителства с новия член на семейството.

Това означава по-малко внимание и по-кратки разходки за кучето, може също да се наложи да не го допускате в определени стаи и на определени места. За кучето е трудно да свикне за ден със силни и необичайни звуци, като бебешки плач и пищене, непознати миризми и потенциално много посетители покрай пеленачето вкъщи. Затова вижте съветите ни за съжителство между малко дете и куче.

Първа стъпка – подготовка за срещата

Няколко месеца преди появата на бебето, пускайте често на кучето да слуша бебешки звуци. Те са причината за първоначален шок за любимците ни, така че е най-добре да ги въвеждате постепенно. Започнете с бебешки плач с много ниска сила на звука, докато кучето ви прави нещо, което му харесва, като например играе или се храни. Помолете приятели с бебета за няколко бебешки дрехи и одеяла, за да внесете бебешки миризми в дома си, с които кучето да свикне. Така ще бъде по-малко стресирано, преди появата на бебето.

Безопасността преди всичко

На първо място, когато вашето бебе се появи, е важно винаги да наблюдавате и никога да не оставяте кучето и бебето сами. Дори да ви се наложи да оставите бебето за минутка, уверете се че сте му взели добре защитено легло. Например това е добър вариант – целта е да не е меко и преносимо, а здраво и защитено. Често се случва така, че кучето да реагира агресивно, ако например детето му бръкне в купичката с храна или да бутне някой предмет, по невнимание, който може да нарани бебето. Инциденти се случват постоянно, затова бъдете нащрек, все пак говорим за домашен любимец, който си няма представа как да съжителства с бебето ви. Следете какво е поведението на кучето към бебето ви, докато сте в стаята и променя ли се то, като излезете, това ще е индикация за назряващ проблем.

Кътът на кучето е свещена територия

Домашния ви любимец винаги трябва да има тихо и безопасно място, където да си легне и почине, след като бебето пристигне, в противен случай се стресира и можеда реагира отбранително и враждебно. Със сигурност вашето куче има свой кът с кучешко легло и купичка покрай него. Аз лично за моето куче съм купила този модел. Нека това е неговата неприкосновенна територия. Много важно е да не поставяте или в последствие да оставяте бебето да приближава често къта, за да не наруши личното пространство на кучето.

Важна е хигиената

С четириног любимец и бебе на земята, вие имате мисия и то важна – да следите за хигиената. Истината е, че ще е голямо предизвикателство да контролирате какво детето слага в устата си и това най-често ще са играчките на кучето, а то пък може да оближе падналата биберона на бебето. Вашето куче ще облизва и души детето ви по устата. Първоначално ще сте ужасени и ще крещите “Не, остави го!” на кучето приблизително 3000 пъти на ден. Ще стерилизирате залъгалките по 1000 пъти на ден, а след това, един ден, когато не сте спали от седмици и бебето ви се кикоти, когато кучето ближе лицето му, вие от умора ще се откажете от всичко това. Ще разберете, че е безполезно дори да се опитвате да правите забележка на кучето, защото няма нщо лошо в това кучето да покаже любов към бебето, стига да е обезпаразитено, разбира се.

Но не говорим само за контакта уста в уста. Често кучетата маркират територията си, особено при появата на нов член в семейството. Това може да причини много неприятности, миризми и микроби, особено ако кучето пишка често и навсякъде. Има и други причини – ако кучето ви е малко или се изпуска, уверете се, че сте му взели добър памперс. Все пак ще сменяте и то доста!

Посещавайте често ветеринарната клиника

Уверете се, че кучето е с изрядни имунизации по календар и приема нужните препарати срещу паразити, както и често го къпете. Всички подозрения за развиващо се заболяване трябва да бъдат проверени от квалифициран ветеринарен лекар. Имайте предвид, че всяка болка или раздразнение, които изпитва кучето ви, ще понижи прага му на агресия и е по-вероятно да реагира с ръмжене на външни дразнители.

И не забравяйте, от вас зависи да обучите кучето така, че да му имате пълно доверие покрай бебето си.

Нашият главен редактор балансира между полезно съдържание за детските политики, споделяне на иновативни практики, гостуване на специалисти и репортажи по значими за децата теми. Следи за всякакви нередности в детските ясли и градини, споделя сигнали от родители и е нащрек за нарушени права на децата.