Детските градини стартира нова рубрика, в която ще показва детските градини по света. В рубриката ще споделяме информация за иновативните образователни методи на педагозите, както и обикновеното ежедневие, за практиките в детските заведения в страните, за които намерим информация. Очакваме вашите предложения за нова дестинация.

Цвети Христанова ни разказва за опита ѝ с детските градини в Нидерландия

Пристигнахме в Нидерландия, когато синът ми беше на 1г и 4 месеца. Не знаех нищо за детските им градини и честно да си призная ми беше притеснено. Когато вторият му рожден ден наближи в интернет намерих най-близката детска градина до нас (оказа се, че има много) и си запазих час при директорката. Появих се с малкия бяс и плах поглед, очакваща редица препятствия за преодоляване. Разходихме се, приказвахме си, детето си играеше и катереше около нас.

Щастливо разбрах, че класирания тук не съществуват

Ако на мен ми е харесала детската градина, базата и методите, които следват остава само въпросът кои дни и часове желая детето ми да посещава мястото. В Холандия жените имат право да минат на почасов договор, когато родят, следователно и градините работят на почасова база. И така, разбрахме се за начало за три сутрини седмично, за да започне детето да свиква с езика и да има повече забавления през седмицата. Подадоха ми кратка бланка с основни данни и въпросник за детето – алергии, предпочитания, любими занимания, как заспива/ако спи, и един кратък договор. И това беше.

В детските градини в Германия децата имат зеленчукова градина

На другата седмица в понеделник синът ми тръгна на градина. Първите две седмици има период на свикване и можех да влизам с него за по няколко часа, докато се приобщи. Като единственото правило е в дадена седмица да има само по 1 ново дете на група, тъй като това дете ще има нужда от повече внимание от госпожата. А ако не искат да влизат, са предвидили целите стени да са прозорци, за да видят как се социализира, без родителят да пречи на процеса.

Детските градини в Испания работят до 21 часа вечерта

В групата на сина ми, която се водеше за деца от 2 до 4 годишни, правилото беше 1 госпожа за 8 деца. Максималният брой на групата – 16

Родителите могат да разгледат базата и да влязат по всяко време в градината, освен сега заради COVID мерките.

Всички градини тук са частни, няма държавни, като без значение в коя запишете детето си получавате помощи от държавата, в зависимост от вашия общ доход

Детската градина струва около 8 евро на час, и в нашия случай взимахме около 65% от държавата за покриване на таксата. Държавата те подкрепя, плащайки директно на градината разликата в таксата.

Споделен опит от детските градини в България и Норвегия

Има и други опции за родителите, ако градината не ги устройва: дневни игрални зали (peuterspeelzal), които са за деца от 2 до 4 годишна възраст и са само сутрин, до обяд – там не се предлага опция за спане и цената е само около 2 евро на час. Както и може човек да получи лиценз и да работи като гастаудер (гост-родител), което представлява специализиран детегледач, който има право в дома си да гледа до 5 деца, като цената е около 5 евро на час и отново държавата покрива процент от сумата. Тази опция е за хората, които нямат фиксиран график и имат нужда от по-различни или почасови възможности.

В детската градина на сина ми се излиза всеки ден навън, а и не само там, в Холандия е масова практика децата да са на двора, независимо от времето, както и от сезона.

И дали вали дъжд и сняг, стига да не е буря и да има гръмотевици и силен вятър, те са навън. Детето ми има щастливо детство, по цял ден дивеят навън, мръсни са до ушите, тичат, играят си, дори ги обличат със специални униформи, които са с цел да се оцапат

В детската градина и училището разполагат с резервни дрехи и перално помещение, в случай, че някое детенце има инцидент или се намокри прекалено много. В хубаво време вадят маркуч с вода и пръскат децата, правят им сапунени мехури. Истинско детство. В някои градини имат мини ферми към тях с животинки и градина, където децата “работят”. Заварвала съм го в какви ли не състояния, но винаги с приповдигнат дух, и често много мръсен.

24-часова детска градина във Финландия е хит за родителите

Спрямо дневните занимания, спането не е задължително, тези дечица, които не искат да си лягат имат „тихи игри“, разхвърлят възглавници на пода и четат книжка с учителката, а тези, които искат да спят, лягат в отделни стаи с щори. Спането, както и памперсът не се коментират изобщо и госпожите са нагласят според детето.

Учителките имат ангажимент да изпращат снимки на родителите как е преминал денят

И докато си на работа получаваш снимка как детето ти се е заровило до корема в пясъчника и е много щастливо. Това бяха най-чаканите от мен снимки първите месеци, когато много се притеснявах как е той.

Базата е изцяло обзаведена и оборудвана по типа Монтесори, въпреки че не е градина Монтесори, по-скоро да кажем практични и разположени в различни кътове за игра, а децата ги посреща весела музика, влизайки в градината и усмивки.

В детскaта градина, която е от 3 месеца до 4 годишни денят протича общо взето така:

 • Когато всички деца са пристигнали сутрин, се събират в кръг и пеят песничка, учителката им обяснява плана за деня и редят с магнитни картинки какво им предстои на дъската
 • Следва занимания по план – дали е рисуване, рязане, свободна игра
 • В 10 часа ядат плодове, в голямо плато се предлагат няколко различни вида, слагат се по средата на маса около столчетата и всяко детенце си избра плод, хапват заедно, говорят си и отново пеят
 • След това има пак игра, най-често навън
 • Прибират се за обяд, децата слагат заедно масата с госпожите, ядат заедно и после почистват всички заедно (вдигат се нещата, прибират, пуска се прахосмукачка, отново заедно)
 • След храна имат време за тихи игри (четене на книжки, куклен театър, сгушени на възглавници по пода, а който иска да спи, може да спи
 • Следват занимания според плана и темата на седмциата (всяка седмица имат нова тема: джунгла, ферма, транспорт, зима, есен, и тн)
 • Отново игра на вън
 • Следва зеленчук – отново както с плодчетата
 • Сводобна игра навън / разходка / площадки / близки ферми / понякога ги водят до близък магазин / парк / музеи и други подобни
 • Към 5 се предлага лека храна тип снак – хлебни пръчици и подобни и се чакат мама и тати да ги вземат

През седмицата имат и физическо в салона, йога, музика

Памперсите, млякото (ако детето пие адаптирано мляко), плодовете, зеленчуците и скромния обяд влизат в таксата на градината.

В Нидерландия е нормално детето под 4-годишна възраст да НЕ ходи всеки ден по цял ден на градина и не се среща често. Въпреки че тръгват от тримесечни бебета, тъй като майчинството тук е много кратко, е нормално детето да ходи по няколко часа за 1-2 дена, а майката да работи почасово

Не е имало изисквания за изследвания, здравни картони и други. На място идват специалисти, които наблюдават как детето общува, играе и се социализира и сигнализират, ако забележат нужда от допълнителна работа.

Също така, ако учителките случайно забележат каквато и да е била промяна в детето – поведенчески или еизков проблем, също сигнализират на въпросните специалисти – психолог и логопед да наблюдават детето.

От четиригодишна възраст децата влизат в предучилищна група, което тук представлява за тях начало на основно училище. Основното училище е безплатно, като първата година не е задължителна, но втората, когато децата са на 5години е задължително да посещават. Отново се мисли в насока благото на децата и да прекарват повече време с родителите си. Училището е от 08:30 до 14:30 три дни седмично, и два дена от 08:30 до 12:00 (с малки вариации в часове според различните общини).

Децата минават от детска градина към първата група в основното училище веднага след рождения им ден. Синът ми празнува своя ден в четвъртък, а понеделник беше първият му учебен ден – през октомври. Не се изчаква някаква специална дата, освен ако не е период на ваканция.

Училището се избира, както и детската градина. Записва се час и се разглежда базата и се разговаря с директора. Ако ви хареса, попълвате отново кратък формуляр и всичко останало се организира от тях. След това се разбирате за час, извън учебно време, в който да посетите училището с детето си отново и да има възможност се запознае на спокойствие с неговата бъдеща госпожа и класната си стая.

Когато влязох в тогава бъдещото училище на моето момче първото нещо, което видях бяха две момчета, които редяха дървена влакова писта в коридора пред вратата на учебната стая. Директорката ми обясни, че е времето за свободен избор на занимание и това са си избрали момчетата. Вътре стаята е разделена на зони: лего зона, маса с пясък, зона за рисуване, за букви/писане/цифри, кухня и децата има избор в коя зона искат да се занимават.

Педагозите от детската градина изготвят досие (документ), в което пише какво обича детето и не обича и когато сменя групата в предучилищна, на пример, учителката която го поема знае по картона му как да направи транзита му по-спокоен и тя започва да го опознава чрез неговите любими занимания, например с музика, защото обича музика или рисуване.

Всяка сутрин учителките редят на дъската магнити с дейностите за деня, учат чрез игра основно и с ‚ръцете си‘. Отново имат обосновени теми, по които работят и учат. Ритуалът за начало на деня е същият както в градината – събират се в кръг и пеят песен за добре дошли всяка сутрин. Общо взето денят им протича много сходно както до сега, просто имат малко повече ‚конкретни‘ задачи и се запознават по-подробно цифрите и буквите. Децата се обличат и събличат сами на този етап, носят си обяд и плод от вкъщи и ядат заедно в стаята – слагат и вдигат масата заедно. Това се прави, тъй като броят деца е голям 25 – 32 деца може да има в група с 1 учител, а има и много деца с алергии и е по-безопасно всеки да си носи от дома. В групата на моя син децата са 32. На края на деня, децата подреждат всичко и учителката им раздава ‚творенията‘ от деня, които да занесат на мама и тати, които ги чакат отпред. Два дни седмично имат физическо, което е страшно забавно и любимо на децата, държат чанта с маратонки и дрехи в училище и се обличат на място.

Има дни, в които родителите ни канят да присъстваме по време на час, както и типичните представления и различни събития. В Нидерландия има няколко образователни системи, които могат да бъдат избрани: Обучение Далтон, Монтесори, Свободно училище, Религиозно (Католическо) и Отворено.

Децата при сопол и кашлица не се връщат и ходят както на градина така и на училище

Единствено ако видимо детето е зле и има над 38,5 градуса, тогава се обаждат на родителите, също и при повръщане. Като цяло отношението и атмосферата са спокойни, отпуснати и весели. Регулярно има кратки родителски срещи, дори сега по време на КОВИД, в които се обсъжда напредъка на детето и дали има нужда от нещо допълнително.

Аз лично нямам база за сравнение, тъй като синът ми е посещавал само една градина и съответно едно училище (разбира се процесът е сходен), но се чувствам много щастлива, имайки предвид колко лесен беше целия процес и как се чувства той. С какво огромно удоволствие ходи и как въодушевено ми разказва приключенията си като го взимам следобед. До сега всяка своя учителка е обичал, постоянно им проготвя подаръци вкъщи, прегръща ги и си ги кани на рождения ден. Не бих могла да искам по-мило отношение от тяхна страна.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com