Детска градина – това е едно от най-трудните решения, които майките трябва да вземат. И докато някои майки са достатъчно благословени, за да имат баба или друг член на семейството, който случайно живее наблизо, обича деца и е свободен да гледа детето за няколко часа, въпросът не стои така пред много от родителите в София. Но има неща, които биха разтревожили майка, която е пратила току що детето си на ясла или градина. Ето пет от тях:

Защо не си наемеш детегледачка?

Мерси за предложението, но ще се въздържа от отговор. Кога детегледачката е равнa на градина?? По-трудно от това да класираш детето си в детска градина в София, е да откриеш читава бавачка. Но това е друга тема..

Не е ли твърде малък/малка за детска градина?

В България пускаме децата си най-често около 2-годишна възраст, докато в скандинавските страни е нормално да видите шестседмично бебе в ясла. АХА!! Таа, не, не мисля, че на година и половина го пращам в казарма, госпожо.

Не се ли притесняваш, че ще е постоянно болен/ болна?

Да, детето ми така или иначе все някога ще се срещне с грип, с вируси, с шарка, но децата в детските градини развиват по-добър имунитет от тези, които не са посещавали детските заведения.

Не ти ли се къса сърцето, като го/ я виждаш, че плаче?

Ако сте от тези майки, които казват “Аз никога няма да причиня тази болка на детето си, ако трябва ще го гледам още някоя година…”, а после след първата година се сещат, че това просто няма как да стане практически и ревеш на излизане от детската градина по-силно дори от детето – мда, вдигам ръка..

Защо не го записа в частна градина?

Да, детето ми е заедно с още 29 деца в група, съгласна съм много са. Но нима тази среда може да е нездравословна? Игра, глъч, детски смях? Да, има недостатъци , аз не съм там 24/7, но все пак държавните градини не са по-лоши от частните. Едвам се доредихме с 14 точки за класиране, а после да давам доброволно 700 лв.!? Не, мерси. Ще се наслаждавам на правото ми на достъп до обществена услуга…

Нашият главен редактор балансира между полезно съдържание за детските политики, споделяне на иновативни практики, гостуване на специалисти и репортажи по значими за децата теми. Следи за всякакви нередности в детските ясли и градини, споделя сигнали от родители и е нащрек за нарушени права на децата.