пубертет

Пубертет при бебетата?

Пубертет – едно от най- противоречивите моменти на развитие при децата. Обаче, все по-често психолози започват да говорят за пубертет при бебетата. Възможно ли е?

Според експерти бебешкият пубертет е реален и е състояние, при което детето се изменя емоционално, а не физически. Около 2-годишна възраст започва периодът, в който бебето започва са осъзнава своята индивидуалност, която иска да изрази пред родителите. С една дума – това е тръшкането.

То е неизбежно, тъй като децата искат да покажат какво могат да правят, какво искат и защо трябва да го получат на момента. Но тъй като не могат да се изразят, започва тръшкането. Демонстрацията и ревът са най-честите симптоми, които съпътстват детския пубертет. В този момент, освен емоционалните потребности на детето, голяма роля за раздразнителност играят и изникването на зъби, потребност от внимание и грижа, темперамент.

Затова и разходките в парка, пазаруването и гостито се превръщат в огромно предизвикателство и молби детето да стане от земята и да спре да плаче.

Тръшкането е присъщо за почти всяко дете, понякога изразено и в по-лекия вариант – мрънкането. Както и е важно е да се абстрахирате от това какво мислят хората или дали ви гледат криво. Не трябва и да се ядосвате и да крещите в този момент по детето.

Наказанието и подкупването не са най-добрите варианти за справяне със случая. По-скоро бъдете неутрални

Ако мислите, че само вашето дете се тръшка, не е така. Всеки един родител с тръшкащо се дете си мисли, че той е проблемът за държанието. А това е начин за изграждане на характера на детето. 

  • Бъдете търпеливи
  • Повтаряйте си “И това ще мине”
  • Не бъдете избухливи
  • Не позволявайте детето да доминира във вашите отношения

Тръшкането е и начин на манипулация и децата са хитри, а ако номерът им мине един път и получат това, което искат чрез тръшкане, ще го правят пак и пак.

Някои родители прибягват до успокоителни за деца, други към хомеопатия. Съветът ни е да се консултирате с личния лекар, тъй като не винаги това е начинът.  А пубертетът при бебета е временно явление, а как ще премине, зависи от вас като родител. Вижте защо е важно детето да расте в добра среда и повече за темперамента при подрастващите.