детска слънцезащита

Прякото слънчево лъчение е особено рисковано за децата. Затова и използването на слънцезащита още от ранна бебешка възраст е от съществено значение за предпазването им от увреждащите UV лъчи, които могат да доведат до проблеми с кожата по-късно в живота. Ето какво трябва да знаете и как да изберете най-добрия вариант за вашето мъниче.

Как действа слънцезащитният крем за защита на кожата на бебетата?

Бебетата са изключително чувствителни към слънчевата светлина, тъй като все още не са разработили естествена бариера, която в крайна сметка да ги предпази от слънчевите UV лъчи. На този ранен етап бебешката кожа обикновено може да се защити за около 5 минути без слънцезащитен продукт. Бебешката кожа е чувствителна, най-вече заради липсата на меланин, който предоставя естествена защита на кожата от слънцето. Освен това и последният слой на епидермиса е много тънък, наричан още “рогов слой”. Затова и неслучайно нежната бебешка кожа е в пъти по-уязвима за всички негативни ефекти от слънчевите лъчи, отколкото кожата на възрастен.

Вижте повече за това как да закалите детето и то да боледува по-малко

Следователно използването на слънцезащитни продукти е от съществено значение, когато децата са изложени на слънце.

Слънцезащитният фактор SPF 50 е идеалната препоръка за защита на кожата. Бебетата и децата трябва да използват слънцезащитен фактор най-малко SPF 30, който действа приблизително два и половина часа върху кожата.

От каква възраст можете да започна да използвате слънцезащитни продукти върху кожата на бебето си?

Слънцезащитните продукти са подходящи за почти всички възрасти и типове кожа, включително мъже, жени и деца. Но много лекари препоръчват да се избягва излагането на слънце за деца на възраст под 6 месеца. За да е в безопасност бебето ви, винаги трябва да се консултирате с вашия педиатър, преди да използвате слънцезащитни продукти на малко дете – особено ако са на възраст под 6 месеца.

Слънцезащитните кремове блокират в значителна степен вредното лъчение, но не напълно. Със слънцезащитен фактор SPF 30 сте защитени срещу до 97%, а със SPF 50 срещу 98%.

Разликата между UVB и UVA лъчите

UVB лъчите засягат външния слой на кожата и са основната причина за слънчево изгаряне, а също така играят ключова роля в развитието на рак на кожата. Интензивността на UVB варира според сезона, местоположението и времето на деня.

С дете на море – как да се подготвим?

UVA лъчите са приблизително 90 до 95 процента от лъчите, които достигат до нас. UVA лъчите са по-слаби от UVB лъчите, но проникват по-дълбоко в слоевете на кожата. Те могат да допринесат за бръчки и хиперпигментация.

Често погрешно схващане е, че през зимата сме в безопасност от UVA лъчите или ако седим на закрито или на сянка. Истината е, че UVA лъчите присъстват през целия ден и дори през зимните месеци. Дори в облачен ден през зимата, UVA лъчите могат дори да проникнат през облаците и през прозорците, дори ако не ги виждаме. Те са най-измамни, тъй като е по-малко вероятно да носим слънцезащитни продукти, когато не виждаме слънцето.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com