възпитание, добро поведение

Възпитание на добро поведение

Възпитание на добро поведение при детето – как да му дадете малко тласък към примерното държание? Един от начините на възпитание чрез свободен избор и игри е методът Монтесори. 

За да насърчите доброто поведение при детето, е нужно да обмисляте всяко едно действие към детето. Границата между разглезване и добро възпитание е тънка, затова родителите трябва да имат общ подход за възпитание.

Трбява да сте по-търпеливи, когато детето не прави това, което искате и както искате.

Децата с по-чувствителен характер – темперамент приемат всяка забележка много навътре. Затова се опитайте на всяка негативна забележка да предложите положителен заместител. И след няколко опита да можете да заместите изцяло негативното поведение спрямо детето.

  • Бъдете ролеви модел

Когато детето ви погледне за мнение или одобрение, реагирайте така, както искате вашето дете да реагира. Спазвайте правилата, но не бъдете строги. Бъдете по-окуражителни към доброто поведение. Давайте се за пример “Ето как аз правя това..”. Но за да искате детето да попие доброто държание от вас, вие трябва да сте винаги позитивно настроени. Правете забележки, които да насърчават консруктивното мислене на детето.

  • Споделяйте чувствата си

Говорете все по-често на детето как се чувствате, особено ако то дивее и не чува вашите забележки. Обяснявайте какво ви пречи в неговото държание и как да трябва да се съобразява с околните. Бъдете искрени и честни с детето още от малко. По този начин то ще развие съобразителност и склонност към емпатия. А когато детето се чувства зле питайте го и за неговите чувства. Говорете повече за това какво иска то.

  • Похвалете детето, когато е кротко

Похвалите при децата са едни от най-важните уроци. Родителите трябва да намерят точния момент да похвалят своето дете. Например, когато то си играе тихо и се справи с някоя дейност или игра, бъдете окуражителни и кажете “Браво”. Но, когато се справя зле, не викайте. Бъдете по-активни при похвалите, отколкото при крясъците и забележките. Имайте предвид, че детето попива всяка ваша емоция.

  • Обещавайте и спазвайте обещаното

Детето се учи да ви уважава, когато покажете дали сте сериозни с него. Ако обещаете, че ще го заведете на зоопарк, ако днес е послушен, и вие не го заведете, то губите всякакво доверие. Когато си спазвате обещанията, детето вижда, че за добро държание има награда. Затова внимавайте какво казвате, децата може да са малки, но запомнят всичко, което е в техен интерес.

  • Изберете си битки

За да спорите с вашето дете, трябва да имате наистина добра причина. Ако всеки ден викате на детето за малки и незначителни неща, които са ви ядосали на момента, то в един момент ще усетите как не спирате да викате. Да, децата са диви и понякога твърде активни, правят бели, но точно родителите са хората, които да насърчат доброто поведение при тях.

Вижте как позитивната среда влия на детето

  • Не се поддавайте на мрънкане

Когато детето ви иска нещо да стане, както то иска и мрънка се тръшка – не се давайте. Много майки признават как докато са били малки бебетата им, са угаждали за всичко. А след няколко години децата стават много добри манипулатори. Има огромна разлика между нужда и желание. Ако усвоите принципа да не угаждате на всяка прищявка, а само за важните неща, детето ви няма да се тръшка. 

Имайте предвид, че трябва да сте категорични в решението си. Ако ще възпитавате детето по този начин, думата ви трябва да се разбира от един път. Родителите, които насърчават доброто поведение на детето, трябва да са позитивни, но и категорични. Когато казвате “не може” и “не трябва” обяснете защо. А когато позволявате също дайте отговор защо сте решили така.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com